Trucuri pentru o factură de curent mai mică. Cum să economisești energie
Mai puţin de 5% din blocurile din România sunt izolate termic! Pentru români asta înseamnă costuri mai mari cu energia, indiferent de anotimp! Vara facturile la nergie scad cu 10 la sută, iar iarna se reduc la jumătate.
De Redactia Observator la 23.06.2019, 00:04Mai puţin de 5% din blocurile din România sunt izolate termic! Pentru români asta înseamnă costuri mai mari cu energia, indiferent de anotimp! Vara facturile la nergie scad cu 10 la sută, iar iarna se reduc la jumătate. Specialiştii spun încă că prin câteva gesturi banale putem economisi energie: de exemplu, fierbem ciorba întotdeauna cu capac!
La peste 30 de grade Celsius, românii care locuiesc în blocuri neizolate termic stau în case cuptor.
Pentru cei care au blocurile izolate termic, vara nu este doar mai uşor de suportat, ci şi mai ieftină. Au facturi la energie electrică cu 20 la sută mai mici anual decât ceilalţi
Specialiştii recomandă câteva trucuri pentru a reduce facturile la energie pe timpul verii. Unele sunt banale.
RADU DUDĂU, director EPG: Stingem lumina când ieşim din încăpere. Învăţăm să nu pornim niciodată aerul condiţionat şi să lăsăm în acelaşi timp ferestrele deschise. Mulţi oameni fac aşa în România! Până la tot felul de trucuri, să constam ca apa fierbe mai repede daca lăsăm capacul.
Un alt pas ar fi înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu LED, o măsură care ar reduce consumul de electricitate şi de patru ori.
CRISTINA VERCHERE, CEO companie idustria petrolului: Eu continui să învăţ lucruri simple din comportamentul meu şi din cum sunt eu acasă: închid uşile, mă asigur că ferestrele sunt închise. Această parte ţine de comportament, dar mai este şi partea de investiţii: să ai casa izolată.
Cea mai mare risipă de energie se face totuşi iarna
EMILIA CERNA MLADIN, preşedinte AAECR: Dacă ţi-ai izolat termic locuinţa trebuie să, practic, înjumătăţeşti suprafaţa caloriferelor din locuinţă. Ei asta nu ştiu.
Se pierde multă energie şi pentru că românii vor să stea iarna în mâneca scurtă în casă.
EMILIA CERNA MLADIN, preşedinte AAECR: Prietenii mei din Europa de Vest toţi au termostatele pe 14 grade iarna, noaptea, 14 grade! Noi nu avem in România sub 22 de grade în locuinţa.
Autorităţile cred că românii nu sunt motivaţi să economiseasca energei din cauza preţului mic, o eră care ar putea apune odată ce dispar preţurile reglementate.
ZOLTAN NAGY BEGE, vicepreşedinte ANRE: Preţul energiei este foarte foarte mic în România, motiv pentru care oamenii nu sunt stimulaţi să ia măsuri de eficienţă energetică.
Peste 80% din clădirile din România sunt construite înainte de 1989 şi au o performanţă energetică scăzută, arată studiile.