UE critică reforma pensiilor speciale şi cere modificarea radicală a proiectului de lege
UE critică reforma pensiilor speciale din România. Potrivit G4Media, Comisia Europeană vrea modificarea radicală a proiectului de lege privind pensiile speciale. Oficialii de la Bruxelles subliniază că forma actuală nu rezolvă principiul echității.
De Redactia Observator la 21.03.2023, 12:46Rata de înlocuire a veniturilor, în cazul pensiilor militare, ar trebui să fie de 45%, este de părere Comisia Europeană, potrivit sursei citate, iar baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră. În proiectul de lege, rata de înlocuire e de 65% din veniturile realizate în ultimele 12 luni, fără a fi luate în calcul sporurile nepermanente.
"Recomandăm cu tărie să nu se avanseze cu adoptarea noii legislații în Parlament și, în schimb, să se reflecteze cu atenție asupra unor posibile amendamente pentru a integra rezultatele evaluării de impact a Băncii Mondiale (inclusiv opțiunile alternative de reformă). (...) Pe baza evaluării de impact a Băncii Mondiale, actualul proiect de lege privind pensiile speciale are un impact foarte limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile.
Cu cât economiile care decurg din revizuirea pensiilor speciale sunt mai mici, cu atât mai puțin spațiu de manevră va avea guvernul pentru a crește gradul de adecvare a pensiilor publice, în contextul jalonului 214", se arată în scrisoarea adresată premierului Ciucă.
România şi-a asumat prin semnarea Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) şi reducerea decalajelor dintre pensiile bazate exclusiv pe contributivitate și cele de serviciu. Guvernul de la Bucureşti va pierde o tranşă PNRR dacă nu va face reforma pensiilor speciale. Printre beneficiarii de pensii de serviciu se numără: judecători, procurori, militari, polițiști, angajați din serviciile secrete.