Ungaria renunţă la plafonarea preţurilor produselor alimentare, de la 1 iulie. Inflaţia este sub cea din România
Ungaria va renunţa, începând cu data de 1 iulie 2024, la reducerile obligatorii de preţ la anumite alimente de bază impuse marilor retaileri, pe fondul scăderii inflaţiei, a anunţat marţi Ministerul Economiei de la Budapesta, relatează Agerpres, citând Reuters.
De Redactia Observator la 25.06.2024, 13:13Guvernul premierului Viktor Orban a introdus în iunie 2023 reduceri obligatorii de preţ, după ce Ungaria a înregistrat cea mai ridicată inflaţie din Uniunea Europeană.
"Inflaţia se diminuează, salariile reale înregistrează creşteri din septembrie 2023, ceea ce înseamnă venituri mai ridicate pentru familii, contribuind la precauţii mai reduse şi, prin urmare, la majorarea consumului", a precizat Ministerul Economiei.
În ianuarie 2023, rata anuală a inflaţiei a atins nivelul de vârf de 25,7%, dar de atunci a revenit la ţinta Băncii Centrale de 2% - 4%. În mai, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 4%.
Conform reglementărilor introduse în iunie 2023, retailerii de alimente cu vânzări anuale de peste un miliard de forinţi (2,72 milioane de dolari) erau obligaţi ofere reduceri săptămânale la 20 de produse alimentare, inclusiv carne de porc, lapte, brânză şi pâine, de cel puţin 15%, comparativ cu cel mai scăzut preţ oferit în precedentele 30 de zile.
Potrivit datelor publicate pe 18 iunie de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), România este, pentru a cincea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar. În mai, România a avut o rată a inflaţiei de 5,8% iar Ungaria de 3,9%.