Val de scumpiri în 2019. Benzina, alcoolul şi ţigările costă mai mult, urmează și alte creșteri de preț
Anul nou le-a adus şoferilor surprize la pompă. Cine şi-a făcut plinul pe 1 ianuarie a plătit mai mult. Se anunţă scumpiri în lanţ, după ce Guvernul a mărit taxele.
De Redactia Observator la 01.01.2019, 23:18Anul nou le-a adus şoferilor surprize la pompă. Cine şi-a făcut plinul pe 1 ianuarie a plătit mai mult. Se anunţă scumpiri în lanţ, după ce Guvernul a mărit taxele. Pe de altă parte, tot guvernanţii promit că energia electrică şi gazele vor fi mai ieftine, odată cu plafonarea preţului pentru consumatorii casnici. Vine şi o veste bună: de la 1 ianuarie creşte salariul minim brut, la 2080 de lei. Cei cu studii superioare vor fi plătiţi cu cel puţin 2350 de lei.
4 lei 99 benzina standard şi 5 lei şi 33 motorina standard de această dată. Vorbim de ultimele preţuri din anul 2018. În prima zi a anului, carburanţii s-au scumpit cu câte 7 bani pe litru. La un plin se motorină, de exemplu, şoferii plătesc mai mult cu 3 lei.
În weekend, unele benzinării au promoţii, iar românii s-au grăbit să-şi facă plinul. La alţii însă, vestea scumpirii a ajuns prea târziu.
La o altă benzinărie de pe 28 decembrie până pe 1 ianuarie, un litru de benzină a ajuns să fie mai scump cu 16 bani. Motorina s-a scumpit în ultimele 5 zile cu 11 bani.
Şi preţurile se vor majora cu cel puţin 50 de bani pentru litru, pe parcursul anului.
ADRIAN BENȚA, analist economic: Evident că se scumpesc cheltuielile cu transportul, iar aceste cheltuieli se regăsesc în preţul produsului la raft. Cheltuielile cu transportul sunt cam 5-7% din preţ.
În 2019, tot accizele vor scumpi pachetul de ţigări cu cel puţin 50 de bani, iar un litru de alcool se va scumpi cu 2 lei, estimează analiştii.
Românii ar urma să plătească mai mult pentru telefon şi cablu, după ce guvernul le va impune companiilor din comunicaţii o taxă de 2% pe cifra de afaceri.
ADRIAN BENȚA, analist economic: Acele persoane care au venituri mici şi sunt constante, adică nu le cresc, pensionarii vor fi categoriile afectate pentru că punctul de pensie se va majora în septembrie, o să avem cheltuieli mai mari.
Ar putea creşte şi comisioanele şi costurile creditelor.Aceeaşi ordonanţă obligă băncile să plătească o taxă pe lăcomie dacă ROBOR este mai mare de 2%.
Sunt şi veşti ceva mai bune. Am putea plăti mai puţin pentru energie electrică şi gaze, după plafonarea preţului.