A apărut comisia de avizat WC-uri în Ministerul Educației
Monica Anisie, ministrul Educației, a aprobat înființarea unei comisii pentru avizarea de WC-uri mobile, de tip container, în curțile școlilor care nu au toaletă în interior. Mai exact, pe baza documentelor depuse de primari și pe baza declarațiilor acestora pe propria răspundere, în condițiile în care primăria respectivă nu a mai primi niciodată alte fonduri pentru problema toaletelor din școala respectivă, comisia acordă sau nu avizul solicitat.
De Daniel Murărescu la 15.12.2020, 14:53- Mii de elevi merg încă la toalete improvizate în aer liber
Potrivit edupedu.ro, înființarea comisiei de avizat WC-uri s-a făcut prin ordin de ministru, semnat de Monica Anisie pe 9 decembrie 2020, și are scopul de a "acorda avizul Ministerului Educației și Cercetării care să certifice necesitatea amenajării grupurilor sanitare în vederea derulării în condiții de siguranță sanitară a activităților didactice".
Aviz este prevăzut în Ghidul solicitantului pentru programul lansat de Ministerul Fondurilor Europene pe 19 octombrie 2020.
În document, la capitolul Eligibilitatea proiectului, litera h) scrie că: "Pentru a fi eligibile, proiectele propuse spre finanțare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
În situația în care proiectul propune dotarea cu echipamente destinate asigurării condițiilor igienico-sanitare minime, de tip containere sanitare mobile, acestea sunt destinate exclusiv unităților de învățământ preuniversitar de stat care nu dispun de acces la rețeaua de apă și canalizare, fiind clasificate ca unități expuse unui risc ridicat de răspândire a virusului SARS-COV-2 și care sunt localizate în regiuni mai puțin dezvoltate
- Se probează prin Declarația de eligiblitate;
- Se probează prin secțiunea Descrierea proiectului din Cererea de finanțare corelat cu Anexa 10;
- Se probează prin Anexa 12 – Lista unităților de învățământ care necesită amenajarea grupurilor sanitare sau, pentru unitățile de învățământ care nu sunt cuprinse în această listă, prin avizul Ministerului Educației și Cercetării care va certifica necesitatea amenajării grupurilor sanitare în vederea derulării în condiții de siguranță sanitară a activității didactice, prin dotarea cu containere sanitare mobile, precum și faptul că nu a mai fost acordată finanțare anterioară în același scop. Anexa 12 poate suferi modificări pe parcursul derulării apelului de proiecte, fără ca actualizarea acesteia să impună modificarea ghidului solicitantului"
Conform sursei citate, pe lista anexată acestui ghid de finanțare făcut de ministerul Fondurilor Europene apar doar 135 de școli. Într-un document adoptat recent de Guvern (pe 4 decembrie 2020), Ministerul Educației precizează că în urma unui inventar realizat prin intermediul Sistemului SIIIR "33% dintre școli nu au autorizația sanitară, 22% nu au surse de apă adecvate și 35% nu au toalete interioare".
Șase membri în comisia de avizat WC-uri
Cum mai multe primării au trimis solicitări Ministerului Educației pentru a primi acest aviz prevăzut de normele pentru fondurile europene, Ministerul Educației a numit imediat o comisie formată din mai mulți funcționari din minister, comisie condusă de Sorin Decă, secretarul general adjunct al instituției. Componența comisiei:
- Sorin Decă, secretar general adjunct Ministerul Educației
- Roxana Ilie, consilier Direcția Generală Investiții, MEN
- Silviu Paragină, inspector în cadrul DRPPS
- Diana Alinta Roșu, șef serviciu Juridic
- Cristinel Mihai Tudor Radu, consilier Direcția Generală Învățământ Preuniversitar
- Gabriela Alina Savu, consilier în DGI – secretarul comisiei
România, ţara cu cele mai multe WC-uri în curte, la 13 ani de la aderarea la UE
România este ţara cu cele mai multe WC-uri în curte. O spune ultimul studiu european, din care reiese că nu s-a schimbat nimic, la 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
Ponderea unor astfel de gospodării din ţara noastră este de zece ori mai mare faţă de media europeană.
Practic, unul din patru români merge la toalete rudimentare, în afara casei. Fără apă şi fără canalizare, satul românesc este aruncat în afara civilizaţiei.