Elevi din România, admişi în câteva minute la facultăţi de prestigiu din străinătate
În mai puţin de 15 minute, elevii români pot fi admişi la o facultate de prestigiu din străinătate. Pare ireal, dar este testul-fulger pe care l-au trecut marți zeci de tineri care visează să studieze peste hotare.
De Redactia Observator la 17.07.2019, 00:06- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În mai puţin de 15 minute, elevii români pot fi admişi la o facultate de prestigiu din străinătate. Pare ireal, dar este testul-fulger pe care l-au trecut marți zeci de tineri care visează să studieze peste hotare. Nu au avut nevoie decât de buletin, de diploma de Bacalaureat şi de un discurs convingător. Iar universităţile internaţionale i-au primit cu braţele deschise.
Nici 10 minute nu a durat interviul-fulger pe care Teo l-a susţinut cu reprezentanţii Universităţii din Coventry. Vrea să studieze inginerie electrică în Marea Britanie.
Teo avut nevoie doar de o notă bună la Bacalaureat şi de câteva răspunsuri inspirate, ca să-i convingă pe englezi să o accepte.
”M-am așteptat să fie mai complicat de atat, dar a fost foarte repede și foarte ușor. Vreo 10 minute, nici nu am simțit, să fiu sincer! Abia aștept!”, a exclamat tânărul.
Lui Karma i-a purtat noroc numele! A fost admisă la facultatea de design vestimentar - doar un prim pas către un vis mai vechi.
”Voi vrea să termin facultatea și să-mi deschid propria afacere, o sa dureze si o sa fie greu, dar voi lupta pentru visul meu”, spune tânăra.
La film sau arhitectură e ceva mai complicat. Pentru că lupta e mai mare, doar cei mai talentaţi vor fi admişi, pe baza unui portofoliu.
"Vreau să intru, vreau să ajung acolo, în film, dacă nu ai destulă experiență de viață, nu poți sa faci un film bun”, declară un candidat.
Procesul de înscriere este foarte simplu. Elevii nu trebuie să stea la coadă, ca la facultăţile din România, şi nici nu au nevoie de un dosar de acte legalizate. Nota de la Bacalaureat e de ajuns. Aşa se face că numărul studenţilor români din străinătate s-a dublat în ultimii ani.
FLO, reprezentantul Universității Coventry din Marea Britanie: Studenții care aplică mai devreme vor avea şansa mai mare să fie admişi la cursurile pe care şi le doresc. Sunt cursuri la care locurile se epuizează foarte rapid.
Pe lângă business şi ecomonie, studenţii români sunt atraşi de domenii mai puţin dezvoltate în România, cum ar fi moda, criminalistica, jocurile video sau hackingul.
Peste 2.000 de euro pe an plătesc cei înscrişi la facultăţi din Germania sau Olanda. În Marea Britanie, preferata studenţilor români, şcolarizarea porneşte de la 9 mii de lire, însă
statul acordă împrumuturi avantajoase.
BOGDAN KOCHESCH, director Educativa: Țările sunt Marea Britanie, Olanda, Danemarca. Și Belgia a început să crească din ce în ce mai mult, pentru că acolo taxa de școlarizare e între 600 și 900 de Euro pe an.
Şi mai scump e visul american: costurile pot depăşi 20 de mii de euro pe an, peste Ocean. La polul opus, universităţile din Danemarca, Suedia şi Norvegia au taxe zero.