În Constanţa numărul copiilor cu probleme de comportament s-a triplat
În România există îngrijorător de mulţi copii cu probleme comportamentale, care - potrivit legii - trebuie integraţi în învăţământul de masă. Dar acest lucru poate fi realizat doar după ce profesorii au parte de o pregătire în acest sens.
De Redactia Observator la 31.10.2019, 17:15În România există îngrijorător de mulţi copii cu probleme comportamentale, care - potrivit legii - trebuie integraţi în învăţământul de masă. Dar acest lucru poate fi realizat doar după ce profesorii au parte de o pregătire în acest sens.
Dascălii din Constanţa ar fi avut şansa să facă asta, printr-un program realizat pe bază de fonduri europene. Doar că s-au produs nişte neînţelegeri la nivelul conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean.
În Constanţa, în ultimii trei ani, numărul copiilor cu probleme de comportament sau tulburări de spectru autist s-a triplat. Pentru că au dreptul să fie integraţi, potrivit legii, în unitățile de învățământ de masă, cadrele didactice s-au gândit să înveţe cum să-i integreze pe aceşti elevi.
Aşa că s-au înscris într-un program de formare pe bani europeni, care acum este blocat la Inspectoratul Şcolar.
Anca Dragomir - inspector general adjunct ISJ Constanța: Din păcate în acesată situaţie s-a ajuns dintr-o eroare sau mai bine zis dintr-o neglijenţă, pot spune. Am constatat în momentul in care am inaintat facturile pentru a fi plătite că nu exista specimen de semnatură in banca dat de către inspectorul general şcolar pentru a putea face plata.
De cealaltă parte, șeful Inspectoratului Şcolar Constanța susține că documentaţia a fost incompletă.
Petrica Miu - inspector general ISJ Constanta: Nu a fost respectat o procedura in ceea ce priveste banii. Nu putem sa angajam bani daca in spatele unei facturi care inseamna plata nu sunt si documentele aferente.
Copiii sunt cei care au de suferit, o spun la unison profesorii. În timp ce prima deplasare în Grecia a fost pierdută, cea de-a doua deplasare, în Spania stă sub semnul întrebării.
Corina Custurea - director scoala nr 43 Constanța: Evident ca nu sunt cursuri frecvent organizate, iar atunci cand poţi participa printr-un program european la o astfel de formare este cu atât mai important să participi evident.
Reporter: Ce ar insemna pierdarea acestui program.
Corina Custurea - director scoala nr 43 Constanța: Vă daţi seama că ar fi destul de trist să se întâmple, mai ales că am muncit destul de mult in vederea obtinerii acestui proiect.
Adina Petroșan, profesor: Ne confruntăm cu foarte multi elevi cu cerinte educative speciale in ziua de astăzi. cel putin la clasele la care predau din gimnaziu, avem si cate trei patru, cinci elevi cu cerinte educative speciale.
Dacă şi a doua deplasare, programată în luna noiembrie, va fi ratată, proiectul "Erasmus plus" din fonduri europene va fi complet pierdut, fără ca banii să mai poată fi recuperați.