Cum crești un copil cu calități ieșite din comun
Fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și de învățare. Există însă și micuți care își surprind zilnic părinții. Fie uimesc prin rapiditatea cu care învață lucruri noi, prin creativitate și imaginație, fie cu o dexteritate ieșită din comun sau cu ideile pe care le au zi de zi.
De Redactia Observator la 14.03.2019, 13:02Fiecare copil are propriul său ritm de dezvoltare și de învățare. Există însă și micuți care își surprind zilnic părinții. Fie uimesc prin rapiditatea cu care învață lucruri noi, prin creativitate și imaginație, fie cu o dexteritate ieșită din comun sau cu ideile pe care le au zi de zi. Pentru părinții unui copil cu o inteligență peste medie, adevărata provocare este de a-i hrăni curiozitatea și de a-l ajuta să se dezvolte armonios, încurajându-l să își exprime liber creativitatea.
Dacă simți că micuțul tău are o inteligență neobișnuită pentru vârsta lui, este important să știi cum să îl ghidezi și să îl susții, astfel încât aceste calități să nu se piardă în timp.
Încurajează-l să se exprime liber
Copiii cu vârste între 18 luni și doi ani învață, în medie, un cuvânt nou pe săptămână și își formează un vocabular de 50-100 de cuvinte până la vârsta de doi ani. De aceea, cu cât îi vorbești mai mult copilului tău, cu atât el va învăța mai rapid cuvintele, le va pronunța mai bine și se va exprima mai ușor. Pediatrii sunt de părere că dialogul de la televizor este mult prea rapid pentru ca cei mici să poată descifra cuvintele și le recomandă părinților să le citească povești copiilor, să le nareze diferite activități sau să le vorbească inclusiv despre lucruri banale.
Alege jucăriile potrivite pentru el
Un copil inteligent te va uimi cu capacitatea sa de a înțelege cum funcționează anumite lucruri, iar dexteritatea sa îi poate pune în dificultate chiar și pe adulți. De aceea, este important să te asiguri că cel mic are la dispoziție niște jucării care să îl ajute să își dezvolte aceste abilități, să le cultive și să evolueze.
Unele dintre cele mai bune jucării pentru copiii inteligenți sunt niște jocuri de construit care să le permită să își folosească imaginația, creativitatea și abilitatea pentru a crea de la zero construcții impresionante. La început, cei mici se vor folosi de instrucțiuni pentru a asambla, însă în scurt timp te vor uimi cu rapiditatea cu care își pot crea propriile construcții, fără să mai aibă nevoie de niciun fel de indicație.
Hrănește-i inteligența emoțională
Dezvoltarea inteligenței emoționale este la fel de importantă pentru copii ca dezvoltarea socială și cognitivă. Copiii care învață încă de la vârste fragede să „citească” emoțiile și să le exprime vor beneficia inclusiv la maturitate de această abilitate. În acel stadiu, îi poate ajuta să se integreze mai ușor în societate și să interacționeze ușor cu cei din jur.
Un prim lucru pe care ar trebui să îl învețe copiii este cum să își exprime sentimentele în cuvinte. Adesea, când cei mici se simt frustrați sau furioși au tendința de a-și elibera tensiunea prin violență, care se poate manifesta fie asupra lor înșiși, fie asupra părintelui sau asupra unor obiecte din casă sau jucării. Este un element-cheie în dezvoltarea emoțională a copilului tău să îl ajuți să înțeleagă ce i se întâmplă și să știe că este normal să aibă astfel de sentimente uneori. La fel, este esențial să vorbească deschis despre ele și să învețe cum să le facă față.
Stârnește-i interesul față de cărți
Cercetările arată că acei copii care încep să citească de la vârste fragede sunt mai predispuși să își păstreze acest obicei pe viață. În plus, au șanse mai mari să se descurce bine la școală și să aibă succes în viață de adult. Studiile arată că părinții care le citesc povești copiilor cu vârste între câteva luni și trei ani ani îi ajută pe cei mici să își descopere propriul potențial, într-o perioadă crucială pentru dezvoltarea lor.
Asigură-te însă că alegi cărți potrivite pentru vârsta copilului tău, care să îi capteze interesul, să îi mențină atenția și pe care să le înțeleagă cu ușurință. Cel mic nu trebuie să aibă senzația că ceea ce citește este prea dificil sau complicat și nici să se chinuie să termine o carte. După vârsta de 10 ani, îi poți permite să aleagă singur ce vrea să citească. Poți interveni cu unele recomandări sau sugestii, dar este important ca el să fie cel care decide.
Nu îl copleși cu activități extrașcolare
Mulți părinți, din dorința de a avea copiii cât mai bine dezvoltați, îi înscriu la tot felul de cursuri și activități extrașcolare. Meditații la limbi străine, cursuri de karate sau tenis, lecții de pian sau vioară - toate acestea, deși au beneficii în dezvoltarea celor mici, nu fac decât să le ocupe foarte mult din timpul liber. Cel mai bine este să te rezumi la o singură activitate și să te asiguri că fiul tău are suficient timp liber pentru a se bucura de copilărie.
În țările nordice, de exemplu, nu există noțiunea de teme pentru acasă, tocmai pentru a le permite copiilor să își trăiască copilăria așa cum trebuie. Elevii învață la școală tot ce au nevoie să știe pentru vârsta lor, iar în timpul liber se joacă ori fac un sport care le place.
Reține că cel mai important aspect în creșterea unui copil inteligent este să ai o comunicare excelentă cu el. Micuțul tău trebuie să simtă că părerile, gusturile și preferințele lui contează și că are un cuvânt de spus în ceea ce privește educația și dezvoltarea sa.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Yuriy Golub