Echivalarea competenţelor digitale la Bac 2023. Cine şi cum poate solicita echivalarea
Peste 100.000 de elevi din întreaga Românie ar urma să susţină, în această vară, examenul de Bacalaureat. Nu se ştie încă datele exacte pentru susţinerea examenului respectiv, în condiţiile în care ne confruntăm cu o grevă a profesorilor, dar câţiva dintre elevi pot scăpa de una sau chiar mai multe probe, solicitând echivalarea anumitor competenţe.
De Redactia Observator la 30.05.2023, 15:05- Probele de la examenul de Bacalaureat 2023 ar urma să aibă loc în perioada 12-29 iunie, dar calendarul ar putea fi decalat din cauza grevei profesorilor.
Vorbim aici în special de echivalarea competenţelor digitale şi a competenţelor lingvistice, cu un accent pus, de această dată, pe echivalarea competenţelor digitale.
În mod normal, evaluarea competenţelor digitale ar fi trebuit să se facă în perioada 14-16 iunie 2023, fiind, practic, a treia probă a examenului de Bacalaureat, după evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.
Totuşi, specialiştii se aşteaptă ca acest calendar al examenului de Bacalaureat 2023 să fie decalat din cauza grevei profesorilor, eveniment cu care ne confruntăm în această perioadă.
Ce elevi pot solicita echivalarea competenţelor digitale la Bac 2023
În principiu, de această şansă, de a-şi echivala competenţele digitale la Bac 2023, pot profita elevii care au obţinut certificate ECDL, European Computer Driving Licence.
Conform eta2u.ro, "certificatul ECDL este cel mai răspândit standard de certificare a abilităților de utilizare a computerului, recunoscut la nivel internaţional, şi este folosit şi recunoscut în peste 100 de țări de către companii de renume, în administraţie sau de instituţii de învăţământ de prestigiu. În afara Europei, programul este denumit International Computer Driving Licence (ICDL)".
Care este procedura
În primul rând, autorităţile atrag atenţia că posesorii de certificate ECDL nu trebuie să depună copie legalizată a documentului. Pe de altă parte, se atrage atenţia că ar urma să fie luate în considerare atât certificatele ECDL în format electronic, cât şi certificatele ECDL în format tipărit.
De asemenea, autorităţile susţin că există proceduri separate pentru echivalarea competenţelor digitale, solicitarea urmând a fi făcută prin intermediul cererii de înscriere la examenul de Bacalaureat.
În ce constă proba de competenţe digitale la Bac 2023
În condiţiile în care traversăm o perioadă în care aproape orice elev are acces în mod constant la un computer, un laptop sau o tabletă, proba de competenţe digitale de la Bac este considerată a fi una relativ uşoară.
În mod normal, elevii primesc spre rezolvare două fişe şi un folder de lucru. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că mulţi elevi care susţin proba au dificultăţi pentru că salvează ceea ce au lucrat în altă parte decât în folderul de lucru pe care l-au primit. Evaluatorul copiază pe stick folderul de lucru pe care elevul l-a prelucrat şi notează doar în baza a ceea ce găseşte în folderul respectiv. Dacă elevul a salvat ceea ce a lucrat în altă parte decât în folderul respectiv, munca depusă nu o să aibă cum să ajungă la evaluator, astfel că elevii ar trebui să fie extrem de atenţi.