Concurs de public speaking cu 130 de elevi, în Bucureşti
Public speaking, debate sau arta discursului sunt lecțiile pe care elevii din România vor să le studieze la școală. Peste 130 de elevi s-au întrecut într-un concurs de discursuri.
De Redactia Observator la 16.04.2019, 14:24Public speaking, debate sau arta discursului sunt lecțiile pe care elevii din România vor să le studieze la școală. Peste 130 de elevi s-au întrecut într-un concurs de discursuri. Profesorii consideră că pe elevi îi ajută foarte mult aceste competiţii pentru că astfel ei îşi înving numeroase frici.
Public speaking, debate sau arta discursului sunt lecţiile pe care elevii din România vor să le studieze la şcoală. Peste 130 de copii din şcolile din Capitală s-au întrecut într-un concurs de discursuri. Au încercat să-şi convingă profesorii şi părinţii că reciclarea, voluntariatul sau lupta anti-corupţie reprezintă cheia spre schimbare.
"Cred că toţi copiii au un talent şi pot face ceva uimitor, dar dacă se axează pe ceea ce le place", spune un elev în discursul său. Iar ce le place elevilor nu se regăseşte neapărat în programa şcolară.
Un lucru pe care 130 de copii din Bucureşti au încercat să-l schimbe prin discursuri convingătoare în faţa profesorilor şi a părinţilor. Le-au cerut să includă în curriculum materii cum ar fi voluntariatul, dezvoltarea personală şi vorbirea în public.
"Aş vrea să adaug cursuri de dezvoltare personală, copiii sa discute cu persoane de specialitate despre tot ce ii apasa. Să aiba cursuri despre ce le place, dans actorie, nu ar trebuie sa fie doar cluburi dupa scoala, ci sa fie in programa", spune Valentina.
Mai ales că astfel de materii îi ajută pe copii să se dezvolte, spun specialiştii. De cele mai multe ori, chiar şi adulţilor le e greu să vorbescă în public şi se confruntă teama de a spune ce gândesc. Secretul succesului, însă, e foarte aproape.
"Când am observat privirile oamenilor pe mine, a fost foarte greu sa ma concentrez la ce trebuie sa spun. Când spui ceva legat de tine poti arata, in momentul in care te misti, trebuie sa vorbesti foarte tare, ca se concentreaza sa te auda", explică o elevă.
ADELA ADAM, profesor de engleza la ICHB: Fiecare om are nevoie să ştie cum să vorbească în public. E foarte important ca în curricula şcolară să existe astfel de cursuri, să îşi depăşească fricile şi să dăruiască din toate cunoştinţele pe care le deţin.
Deocamdată, Ministrul Educaţiei lucrează la noua lege, care promite să schimbe şi multe aspecte ale programei şcolare.
MARINA MANEA, purtător de cuvânt al ISMB: Profesorii au libertatea să propuna la nivelul şcolii un opţional la alegere, pe care să-l propuna părinţilor si elevilor.
Cursurile pe care şi le doresc copiii există deocamdată doar în unele şcoli, ca opţionale sau la cluburile private, pentru care părinţii plătesc destul de mult - peste 100 de euro lunar.