Liceenii au simulat activitatea Parlamentului European, la Colegiul Ion Neculce din București
Timp de o săptămână, tinerii pasionaţi de o carieră diplomatică s-au reunit pentru a simula activitatea Parlamentului European. Teme precum egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi sau problema atacurilor cibernetice au fost discutate de elevii Colegiului Naţional Ion Neculce din Bucureşti.
De Redactia Observator la 13.04.2019, 10:03Timp de o săptămână, tinerii pasionaţi de o carieră diplomatică s-au reunit pentru a simula activitatea Parlamentului European. Teme precum egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi sau problema atacurilor cibernetice au fost discutate de elevii Colegiului Naţional Ion Neculce din Bucureşti, alături de două delegaţii din Italia şi Cipru.
Să fii parlamentar european nu este o joacă. S-au convins de asta elevii Colegiului Naţional Ion Neculce, care au intrat în rolul eurodeputaţilor de la Bruxelles.
O săptămână în rol de europarlamentar
La fel ca într-o şedinţă oficială, tinerii au dezbătut problemele cetăţenilor şi au încercat să găsească soluţii pentru fiecare ţară membră.
”Comisia pe care eu o conduc este comisia economică şi afaceri monetare şi noi discutăm despre Bitcoin, despre afacerile monetare, despre siguranţa lor şi despre atacurile cibernetice care se întâmplă la nivelul lor”, dezvăluie o elevă.
Elevii ţin toate dezbaterile în limba engleză şi ajung apoi să participe la schimburi de experienţă cu tineri din alte ţări și chiar să aplice fără emoţii la universităţi de prestigiu.
VICTOR DRUJININ, Președintele Asociației Civilization’s Partnership: Proiectul este recunoscut în întreaga Uniune Europeană şi nu numai. Din câte am înţeles de la elevii care au aplicat în Statele Unite ale Americii la diferite facultăţi, certificatul de Model European Parliament a cântărit destul de mult la CV.
De la dezbateri, la momente artistice
Şi, cum un parlamentar trebuie să cunoască perfect şi cultura ţării pe care o reprezintă, elevii şi-au demonstrat talentele artistice.
EVELYN TĂNĂSESCU, Președintele Adunării Generale MEP: În seara aceasta am decis să facem un moment cultural, în care copiii să cânte şi să danseze melodii tradiţionale din ţările pe care le reprezintă, precum cei din România, au făcut o horă, au dansat braşoveanca şi au cântat. Cei din Italia au cântat imnul naţional, iar cei din Portugalia au prezentat un cântec în portugheză.
Nu a fost o misiune uşoară şi nici emoţiile n-au fost mici.
EVELYN TĂNĂSESCU, Președintele Adunării Generale MEP: Le-a fost puțin greu, mai ales celor care au reprezentat cântece şi dansuri din afară, pentru că a trebuit să înveţe versuri, să înveţe paşi, într-un timp de trei săptămâni. Chiar au depus muncă!
”Chiar dacă noi nu suntem cei mai buni cântăreţi, am ajuns să cântăm Ai, se eu te pego!, o melodie faimoasă în Portugalia şi am reuşit până la urmă să facem un moment cât de cât frumos”, spune un elev.
”Experienţa de lucru, munca în echipă, prietenia a ajutat foarte mult în acest proiect şi asta este şi ideea”, declară un alt elev.
Lecţia lor despre prietenie ar putea ajunge până la Bruxelles. Viitorii diplomaţi şi-au prezentat proiectele în faţa colegilor, iar ideile care vor obţine cele mai multe voturi vor merge mai departe în Parlamentul European. Acolo, s-ar putea transforma în realitate.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și