Antena LIVE

Start la Evaluare Națională. Peste 170 de mii de elevi dau proba la română

Prima probă la Evaluarea Națională din acest an se desfășoară luni. Peste 170 de mii de elevi de clasa a VIII-a dau examen la română.

De la 15.06.2020, 00:36
Examenul de Evaluare Națională 2020 se desfășoară în perioada 15 - 22 iunie Inquam Photos/Octav Ganea

Examenele din acest an de Evaluare Națională și de Bacalaureat sunt afectate de pandemia de coronavirus și se desfășoară în condiții speciale. Materiile au fost restrânse din cauza închiderii școlilor, în perioada Stării de Urgență. De asemenea, examenele se desfășoară sub măsuri stricte de protecție, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

De ce e importantă Evaluarea Națională

Examenul susținut de elevii de clasa a VIII-a în aceste zile are un rol foarte important în viitorul lor. Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la clasa a IX-a.

”Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial”, spun cei din Educație.

Calendarul de examen

După prima probă la limba română din 15 iunie, cei 172.482 de elevi înscriși trebuie să susțină și proba la matematică, miercuri, 17 iunie. O zi mai târziu, pe 18 iunie, 10.294 elevi vor da proba la limba maternă.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2020 sunt anunțate pe 22 iunie, până în ora 14.00. Contestațiile sunt depuse în aceeași zi, între orele 16.00 – 19.00, dar și în ziua următoare, 23 iunie, între 08.00 – 12.00.

Pentru prima dată, contestațiile pot fi depuse online. În acest caz, candidații completează, semnează și transmit online și o declarație-tip, în care menționează faptul că au luat cunoștință de nota primită în urma soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere. Pentru candidații care sunt minori, declarația este semnată și de către părinți sau reprezentanții legali.

Rezultatele finale vor fi afișate după soluționarea contestațiilor, pe 27 iunie.

Cum se desfășoară examenul

Probele la Evaluare Națională sunt susținute în 4.337 de centre de examen din toată țara. Probele încep la ora 09.00, sunt monitorizate audio-video, iar examenul se desfășoară pe durata a două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor către elevi.

Conform Ministerului Educației, candidații trebuie să aibă asupra lor act de identitate, iar pentru redactarea lucrărilor trebuie să aibă instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră. De asemenea, e necesar să aibă creion negru pentru realizarea desenelor sau schemelor, dar și instrumente de desen pentru proba de la Matematică.

”Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)”, precizează, într-un comunicat, oficialii din învățământ.

Măsurile de prevenție la examen

Din cauza epidemiei de coronavirus, autoritățile au introdus o serie de măsuri de prevenție, care trebuie respectate de elevi și profesori. În zilele de examen, la școli vor fi prezenți medici, care trebuie să asigure:

- Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 de grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;

- Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;

- Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

De asemenea, școlile trebuie să dețină echipamente de protecție, precum măști, dezinfectant pentru mâini, covorașe dezinfectante. În plus, trebuie să ia și unele măsuri:

- se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;

- intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;

- se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;

- În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Sesiunea specială de Evaluare Națională

Elevii în izolare sau confirmați cu coronavirus vor susține și ei examene, dar în perioada 22 iunie – 4 iulie, într-o procedură specială. Vor putea participa doar absolvenții de clasa a VIII-a care, în prima etapă a Evaluării, au avut temperatura peste maximum-ul admis, au fost în izolare, carantină sau au avut afecțiuni cronice pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei sau care au fost spitalizați pentru diverse boli.

Ți-a plăcut acest articol?

evaluare nationala evaluare nationala 2020
Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024