Soluția pentru haosul din Educație se lasă așteptată
După o şedinţă de câteva ore, ministrul Educaţiei, vicepremierul României, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii au spus mai nimic. Executivul alocă 100 de milioane de lei pentru cumpărarea de laptopuri, materiale sanitare şi camere web. Şi dă asigurări că în peste trei mii de unităţi şcolare elevii vor avea acces la internet.
De Redactia Observator la 11.09.2020, 12:58- Părinți nedumeriți, cu câteva zile înainte de începerea școlilor
- Executivul a alocat bani pentru laptopuri, camere web si materiale sanitare
Raluca Turcan, vicepremier: Cred că şi părinţii şi elevii şi profesorii care au semne de întrebare trebuie să ţină legătura unii cu alţii.
Cu trei zile înainte ca elevii să se întoarcă la şcoală, întrebările simple rămân tot fără răspunsuri. Vicepremierul Raluca Turcan îndeamnă părinţii să se descurce singuri. Deşi, acum mai bine de o săptămână, ministrul Educaţiei anunţa hotărât că până în 10 septembrie, toată lumea va şti exact cum încep cursurile. Aseară, însă, Monica Anisie a reuşit doar să se eschiveze.
Reporter: Ce se întâmplă cu tabletele?
Monica Anisie, ministrul Educaţiei: Deja de mâine începe distribuţia.
Reporter: Deci, luni vor ajunge la copiii care au nevoie?
Monica Anisie, ministrul Educaţiei: Operatorii economici trebuie să facă acest lucru în această perioada.
Nici în faţa posibilului scenariu roşu în sute de şcoli, ministrul nu a avut prea multe de spus.
Monica Anisie, ministrul Educaţiei: Decizia este la comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă.
Cireaşa de pe tort a venit în momentul în care ministrul a fost întrebat cum ar trebui să reacţioneze profesorii dacă elevii nu rezistă cu masca pe faţa ore în şir.
Monica Anisie, ministrul Educaţiei: Această situaţie este particulară şi fiecare cadru didactic care va fi în sala de curs trebuie să ia o decizie în momentul respectiv. Domnul secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii vă poate da un răspuns mai clar cu privire la acest lucru pentru că este o chestiune de sănătate publică. Dacă doriţi de la dumnealui un răspuns.
Pe de altă parte, Executivul va aloca 100 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru Ministerul Educaţiei pentru achiziţionarea de laptopuri, materiale sanitare şi dispozitive electronice la nivelul inspectoratelor şcolare. Şi asta nu e tot.
Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului: A fost aprobat un memorandum pentru asigurarea la internet a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Vor fi conectatate la reţeaua de internet 3150 de unităţi şcolare, practic mai mult de jumătate din unităţile şcolare care în acest moment nu sunt conectate la reţeaua de internet.
De asemenea, Guvernul a aprobat suplimentarea cu 500 de locuri posturile din învăţământul preuniversitar. Nici până în acest moment, centralizarea şcolilor din toată ţara nu a fost încă terminată.
Rareș voicu, președintele consiliul elevilor: Concret, nu avem nicio informaţie până în acest punct. Ministrul a zis ca situatia e sub control, deşi, ştim foarte clar că există cazuri în care lucrurile nu stau chiar aşa. Rămane de văzut, asta e concluzia.
Ce se ştie sigur, este faptul că mai multe şcoli din Capitală încep în scenariul roşu după ce mai mulţi profesori s-au infectat cu SARS-CoV-2. Situaţia nu mai e mai bună nici în ţară. Zeci de unităţi preferă scenariul roşu tot din acest motiv. În ceea ce priveşte orarul, 180.000 de cadre didactice şi aproape 3 milioane de elevi încă aşteaptă răspunsuri. Până atunci pe grupurile de WhatsApp ale claselor au apărut frânturi de informaţii.
Acum două zile, milioane de părinţi şi elevi au aflat cu stupoare că vor avea nevoie şi de o adeverinţă medicală şi un aviz epidemiologic pentru ca elevii să fie primiţi de luni la cursuri.
Vestea a dus la haos. În toată ţara sunt peste 12 mii de medici de familie, iar luni aproximativ 500.000 de elevi vor avea nevoie de aviz epidemiologic. Ministrul Sănătăţii a venit cu o soluţie de avarie: mai mult timp în care adeverinţele să fie eliberate.