Învăţământul simultan, singura şansă pentru copiii de la sate. Trei judeţe au pierdut peste 20% dintre şcolari în ultimii 10 ani
În învăţământul de la sate, copiii pot fi număraţi pe degete, iar învăţământul simultan a devenit singura opțiune. Aceasta este cea mai bună variantă pentru ca elevii să înveţe cât aproape de casă, iar şcolile să nu fie desfiinţate. În ultimii zece ani, trei judeţe au pierdut peste 20% dintre elevi.
De Diana Speretoiu la 09.02.2023, 08:07Ne aflăm în satul Văcarea, la doi paşi de Târgu Jiu. Aici, într-o singură clasă, învaţă 14 copii, care au între 6 şi 11 ani. Pentru cadrul didactic învăţământul la grămadă nu e deloc devantajos. Dimpotrivă. Pe lângă faptul că elevii nu mai sunt nevoiţi să facă naveta de la vârste mici şi învaţă aproape de casă, dascălii au timp să se ocupe îndeaproape de fiecare copil.
Caraş-Severin, Olt şi Gorj sunt judeţele care au pierdut cei mai mulţi elevi în ultimii zece ani, peste 20%
"Mai puţini n-am avut, am avut mai mulţi. În ultimii trei ani, am avut un efectiv total de 17 elevi. Învăţătorul trebuie să managerieze foarte bine timpul, pentru a reuşi să parcurgem materia tot ce avem de parcurs. Avem un număr mai mic faţă de clasele omogene", a declarat Lavinia Cernătoiu, învăţătoare. În judeţul Gorj, sunt circa trei mii de elevi care învaţă simultan. Cei mai mulţi sunt în clasele I-IV. "Discutăm de un total de 25 de clase la învăţământ simultan pentru gimnaziu, respectiv 166 de clase pentru învăţământul primar", a declarat Ionuţ Catrina, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj.
Numărul de copii e tot mai mic de la an la an, iar asta se vede şi prin lentila educaţiei. Între ultimele două recensăminte sunt diferenţe importante. Caraş-Severin, Olt şi Gorj sunt judeţele care au pierdut cei mai mulţi elevi în ultimii zece ani, peste 20%. Statisticile mai arată că, în doar zece judeţe, azi numărăm mai mulţi elevi în bănci decât în 2011. Ilfov, Cluj şi municipiul Bucureşti sunt zonele care au câştigat cei mai mulţi elevi. Nu e de mirare că, din lipsă de copii, în mediul rural, şcolile se închid pe bandă rulantă.
În comuna Turcineşti, învecinată cu municipiul Târgu Jiu, mai funcţionează o singură unitate de învăţământ. Pentru că aveau elevi care puteau fi număraţi pe degete, două şcoli şi-au închis porţile. E şi cazul şcolii de aici, din satul Horezu, unde mai învăţau doar şase elevi. Cei mai puţini elevi din Gorj sunt în localitatea Arcani: 40 în toată comuna. Toţi învaţă simultan în singura şcoală care a mai rămas deschisă.