6 motive pentru care este recomandat să-i ghidezi pașii copilului tău către universul lecturii
Odată devenit părinte, simți că viața de zi cu zi, aflată deja sub semnul crizei de timp, este și mai încărcată decât înainte.
De Redactia Observator la 21.02.2020, 14:44- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Odată devenit părinte, simți că viața de zi cu zi, aflată deja sub semnul crizei de timp, este și mai încărcată decât înainte. Dintr-odată, responsabilitatea faţă de propria persoană este dublată de responsabilitatea faţă de o persoană mică, pe care, în ciuda vâltorilor vieţii, trebuie să o ghidezi spre un viitor cât mai reuşit.
Metodele de parenting s-au diversificat din ce în ce mai mult, scopul rămânând însă unul singur, cel pe care l-am menţionat. Este clar că, dintre atâtea metode, alegerea uneia singure e dificilă. La fel de sigur este că aceeaşi abordare nu funcţionează la fel pentru două familii diferite, iar căutarea strategiei perfecte este o muncă migăloasă. De aceea, noi nu propunem o metodă, ci un mod de a ajuta copilul să se dezvolte. Lectura, căci despre ea vorbim, este un ajutor în plus în formarea viitorului adult. Cum? În cel puţin şase moduri:
Stimularea imaginaţiei şi a gândirii abstracte
Conceptele descrise în paginile unei cărţi îşi vor găsi în mod natural corespondentul într-o imagine din mintea copilului. La început, figurile de limbaj vor fi interpretate de cel mic numai prin imagini concrete - metaforele şi sensurile figurate s-ar putea să fie mai greu de perceput. Şi totuşi, lectura îi va permite să ajungă mai repede la acel stadiu al dezvoltării în care, conform lui Jean Piaget, el poate întreprinde operaţii complexe şi poate folosi concepte abstracte.
Îmbogățirea vocabularului
„Citim pentru a ne îmbogăţi vocabularul” este aproape un clişeu în zilele noastre, dar clişeele sunt atât de folosite tocmai pentru că, de cele mai multe ori, exprimă adevăruri esenţiale. Întâlnirea unor termeni neobişnuiţi îi va lărgi copilului orizontul de gândire - altfel spus, îi va fi mai uşor să îşi exprime ideile complexe. Desigur, termenii noi duc la următorul motiv…
Satisfacerea curiozității
Nu greşim dacă spunem că un copil este în mod fundamental curios. Dacă întrebarea cea mai frecventă din conversaţia adultă este „Ce mai faci?”, întrebarea copilăriei este „De ce?”. Lectura constantă este cel mai bun mod de a face uz de această curiozitate: citind, copilul va primi răspunsuri pentru anumite „de ce-uri” şi îşi va crea unele noi, esenţiale pentru descifrarea tainelor lumii.
Autonomia învăţării
Beneficiile lecturilor făcute de părinţi cu voce tare şi audiate de copii sunt cunoscute: creşterea empatiei, dezvoltarea vocabularului, diversificarea gusturilor ştiinţifice şi culturale sunt doar câteva dintre ele. Cel mai important, însă, este faptul că cititul cu voce tare îl motivează pe copil să înceapă lecturi de unul singur - aşadar, să fie stăpân pe propria gândire şi pe bagajul său cultural.
Autocunoașterea
Un beneficiu implicit al lecturii încă din copilărie este acela că, prin intermediul cărţilor, copilul îşi va putea descoperi afinităţi culturale şi înclinaţii către diverse domenii. Altfel spus, prin actul de a citi va ajunge de asemenea să se citească pe sine.
Cunoașterea lumii
Cel mai intuitiv dintre motive şi, cu siguranţă, unul dintre cele mai importante, se referă la cunoaşterea a tot ceea ce se află dincolo de sine şi la dobândirea cunoştinţelor generale - necesare pentru dezvoltarea copilului în societate şi pentru ca el, ajuns la vârsta deciziilor, să aleagă întotdeauna informat.
Pentru ca micuțul tău să se bucure de toate aceste beneficii ale lecturii, îți sugerăm să incluzi în biblioteca lui o serie de cărţi de cultură generală pentru copii, care îi vor deschide porţile către întregul Univers.