Antena LIVE

Curs valutar

Probele de aptitudini pentru admiterea la liceu 2025. Care sunt, când se susţin, acte necesare

Mii de elevi din întreaga ţară se pregătesc intens pentru examenele de intrare la liceu, iar unii dintre ei ar putea fi puşi în situaţia de a susţine probe de aptitudini pentru a obţine dreptul de a studia la licee care au anumite profiluri.

De la 05.02.2025, 14:58
WhatsApp
Mii de elevi din România ar putea susţine probe de aptitudini pentru admiterea la liceu 2025 Profimedia (imagine ilustrativă)

În acest caz vorbim despre elevii care vor să-şi încerce norocul la licee precum cele cu profil sportiv, licee pedagogice, licee de artă sau licee unde există secţii bilingve, în general elevi care ştiu deja pe ce şi-ar dori să se axeze.

În principiu, vorbim despre elevi care acceptă posibilitatea de a avea o misiune mai dificilă în ceea ce priveşte admiterea la liceu, dar care, în mod normal, ar fi deja pregătiţi, în mare măsură, pentru a susţine aşa-numitele probe vocaţionale.

Când se dau probele de aptitudini pentru admiterea la liceu 2025

Conform documentelor aprobate de autorităţi, probele de aptitudini pentru admiterea la liceu 2025 ar urma să fie susţinute de către elevi în perioada 19-23 mai 2025, respectiv spre finalul anului şcolar 2024-2025.

Totuşi, procesul în sine este unul mai stufos şi ar urma să se desfăşoare în perioada 12-30 mai 2025, dacă luăm în calcul şi perioada de înscriere sau cea în care ar trebui să fie afişate rezultatele parţiale sau rezultatele finale, cele stabilite după analizarea unor eventuale contestaţii.

Acte necesare pentru înscriere 

În ceea ce priveşte actele necesare pentru înscrierea la susţinerea acestor probe de aptitudini vorbim, în mare măsură, de aceleaşi documente de care am vorbi când vine vorba de înscrierea la examenul de admitere pentru orice liceu. 

Concret, în perioada 12-13 mai 2025 se face eliberarea/Transmiterea anexelor fişelor de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probele de aptitudini, iar în perioada 14-16 mai 2025 se face înscrierea propriu-zisă pentru probele de aptitudini.

În cazul documentelor clasice necesare pentru înscrierea efectivă la liceu putem vorbi despre copie legalizată a certificatului de naştere, foaie matricolă, fişe medicală, adeverinţă cu media de admitere şi aşa mai departe.

Ce probe de aptitudini se dau pentru admiterea la liceu 2025

În general, probele de aptitudini diferă, cum era de aşteptat, de la un liceu la altul, în funcţie de profilul acestora. Mai mult, dacă vorbim, de exemplu, de licee cu profil sportiv, aici probele de aptitudini diferă în funcţie de sportul ales.

Chiar şi în cazul liceelor de artă probele diferă, pentru că pot exista elevi care să-şi încerce norocul la profil artistic - specializarea coregrafie, pot exista elevi care să-şi încerce norocul la profil artistic - specializarea arta actorului şi aşa mai departe.

Licee cu profil sportiv 

În cazul liceelor cu profil sportiv există norme pregătite pentru o mulţime de sporturi precum atletism, badminton, baschet, baseball sau softball, box, canotaj, călărie şi aşa mai departe.

În principiu vorbim despre probe similare, până la un punct, cum ar fi probele pentru evaluarea calităţilor motrice, precum număr de flotări sau săritura în lungime de pe loc, şi probe specifice în funcţie de fiecare profil în parte, cum ar fi conducerea calului în trap sau în galop, dacă vorbim de călărie, ori vâslit în Ergometru Concept II sau vâslit pe apă, dacă vorbim de canotaj.

Licee pedagogice 

În cazul liceelor cu profil pedagogic putem vorbi de specializări precum învăţător-educatoare, educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară sau mediator şcolar. Evident, şi aici vorbim despre o diferenţiere semnificativă în ceea ce priveşte probele de aptitudini.

De exemplu, în funcţie de specializare, putem vorbi, de exemplu, despre probă de aptitudini muzicale (intonarea unui cântec dintr-un repertoriu de cântece învăţate în clasele I–VIII sau reproducerea unor scurte motive ritmico-melodice (2–4 măsuri) desprinse din cântece pentru copii), probă de aptitudini fizice (verificarea aptitudinilor fizice), probă de aptitudini artistice (realizarea unei naturi statice cu două sau trei obiecte), probă de aptitudini specifice şi coordonare motrică (auzul specific, simţul ritmic, memoria muzicală) şi aşa mai departe. 

Licee de artă 

În ceea ce priveşte liceele de artă, probele de aptitudini diferă, evident, în funcţie de specializarea aleasă. De exemplu, cei care mizează pe ideea de "arte vizuale" pot da probă de percepţie vizuală şi probă de creativitate.

Pentru profilul artistic-muzică, secţia instrumentală, se pot susţine, de exemplu, probe la instrumente ale orchestrei simfonice, precum probă de instrument, în funcţie de instrumentul ales, sau recital instrumental, dar şi probă de auz melodic sau dicteu melodic.

Probe similare precum cele de la instrumente ale orchestrei simfonice se pot da şi în cazul instrumentelor de percuţie, în cazul instrumentelor populare, în cazul instrumentelor de jazz, în cazul instrumentelor pentru muzica uşoară sau în cazul instrumentelor cu coarde şi de suflat.

Calendarul complet al admiterii la liceu 2025

Ca în fiecare vară, examenul de admitere la liceu presupune un proces extrem de stufos, cu numeroşi paşi de bifat şi care se întinde pe o lungă perioadă de timp:

12 mai 2025 - Inspectoratele şcolare vor publica broșurile de admitere care conțin numărul de locuri la liceele din județ, specializările, codurile și media ultimului admis în anul școlar anterior.

12–13 mai 2025 - Eliberarea/Transmiterea anexelor fişelor de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probe de aptitudini.

14–16 mai 2025 - Înscrierea pentru probele de aptitudini

19–23 mai 2025 - Desfăşurarea probelor de aptitudini

20 mai - 13 iunie 2025 - Au loc ședinţe/acțiuni de instruire cu părinţii şi elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere şi a planului de şcolarizare.

26 mai 2025 - Comunicarea rezultatelor la probele de aptitudini. Depunerea contestaţiilor la probele de aptitudini (dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor).

30 mai 2025 - Comunicarea rezultatelor finale, în urma contestaţiilor, la probele de aptitudini. Transmiterea, în format electronic şi în scris, către comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti a listei candidaţilor declaraţi admişi la probele de aptitudini, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată.

19 iunie 2025 - Transmiterea de către comisiile de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti către unităţile de învăţământ liceal care au organizat probe de aptitudini a listei elevilor corigenţi, repetenţi, cu situaţia neîncheiată sau exmatriculaţi, prin activarea rapoartelor specifice în aplicația informatică centralizată. Actualizarea de către comisiile din unitățile de învățământ liceal vocațional a listelor candidaţilor declaraţi admişi la probele de aptitudini, prin eliminarea candidaţilor corigenţi, repetenţi, amânaţi sau exmatriculaţi, în aplicația informatică centralizată.

10 iulie 2025 - Transmiterea de către comisiile de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti către unităţile de învăţământ liceal care au organizat probe de aptitudini a bazei de date judeţene cuprinzând mediile de admitere, prin confirmarea finalizării operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

11 iulie 2025 - Validarea de către comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti a listei candidaţilor admişi la liceele/clasele la care s-au susţinut probe de aptitudini şi comunicarea rezultatelor în unitatea de învăţământ liceal respectivă, prin tipărire din aplicația informatică centralizată.

11 iulie 2025 - Este anunţată ierarhia la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti a absolvenţilor claselor a VIII-a, în funcție de media de la Evaluarea Națională.

14 iulie 2025 - Ridicarea/Transmiterea de la liceele vocaţionale a anexelor fișelor de înscriere ale candidaţilor care nu au fost admişi la clasele pentru care au susţinut probe de aptitudini. Candidaților care nu au fost admiși la clasele pentru care au susținut probe de aptitudini, precum și candidaților care au fost admiși dar care au declarat, în scris, că renunță la locul obținut, li se poate elibera, de către unitatea de învățământ gimnazial, fișa de înscriere, pentru completarea opțiunilor în vederea participării la repartizarea computerizată. Transmiterea, în format electronic, către Centrul naţional de admitere a listei candidaţilor declaraţi admişi, în fiecare judeţ, la clasele pentru care s-au susţinut probe de aptitudini, prin confirmarea încheierii operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

14–21 iulie 2025 - Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

probe de aptitudini admitere liceu 2025 admitere liceu 2025 calendar admitere liceu 2025
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să vă uitaţi pe telefon sau la televizor înainte de somn?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Gigantul olandez care face recrutări în România. Oferă salariu atractiv și...
Fanatik.ro
Publicat 05.02.2025
Comandant ucrainean: Suntem gata să folosim laserul pe câmpul de luptă
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
100.000 de ouă au fost furate de la un magazin din SUA, după ce prețurile au...
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
L-am găsit pe celebrul general DIE Ristea PRIBOI, dispărut din viața publică...
Gandul
Publicat 04.02.2025
Au fost anunțate data și locul prezentării strategiei lui Donald Trump de a...
Adevărul
Publicat 05.02.2025
Cu ce problemă de sănătate se confruntă Lidia Buble. A avut nevoie de o...
A1
Publicat 05.02.2025
Horoscopul zilei de 6 februarie 2025. Racii se gândesc la viitor. Află ce se...
CaTine
Publicat 05.02.2025
Simona Halep s-a retras din tenis: „Iau această decizie cu sufletul...
spynews.ro
Publicat 05.02.2025
A venit poate cea mai așteptată reacție! Patrick Mouratoglou, ȘAPTE cuvinte...
GSP
Publicat 05.02.2025
Ce beau italienii după fiecare masă, pentru a nu le pica greu mâncarea la...
Click.ro
Publicat 05.02.2025
De ce e periculos să întinzi hainele umede în casă, potrivit experților....
Useit
Publicat 05.02.2025
"Doamne, ce amar..." Soția vicepreședintelui Consiliului Județean...
Redacţia.ro
Publicat 04.02.2025
Marcel Ciolacu s-a dus la Parlament cu documente legate de zborurile cu avioanele...
libertatea.ro
Publicat 05.02.2025
Cele mai importante momente de la Premiile Grammy 2025 pe care nu le-ai văzut la...
ZU
Publicat 05.02.2025
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Hello taste
Publicat 04.02.2025
Impactul somnului asupra emoțiilor copiilor. Cum poate regleaza odihna...
Deparinti
Publicat 05.02.2025
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au...
Happy
Publicat 03.02.2025
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce...
BZI
Publicat 05.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât timp poți să stai jos fără ca sedentarismul să îți afecteze...
Medicool
Publicat 05.02.2025