Rezultatele la Bacalaureat 2020 au fost afișate
Rezultatele la Bacalaureat 2020 din prima sesiune au fost afișate de Ministerul Educației. În premieră pentru învățământul românesc, notele sunt anonimizate.
De Cristian Toteştean la 30.06.2020, 12:15- Peste 155 de mii de candidați au fost înscriși în acest an.
- Listele cu rezultate la Bac 2020 sunt anonime.
Cum poți consulta rezultatele la Bac
Notele au fost publicate pe site-ul bacalaureat.edu.ro, conform anunțului oficial.
De asemenea, listele sunt afișate și în cele 1095 de licee din țară în care candidații au susținut examenul.
Listele cu rezultate, atât cele online, cât și cele tipărite sunt anonime, o decizie menită să ralieze examenul la regulile GDPR. Astfel, în locul numelor sunt afișate codurile care au fost repartizate fiecărui elev.
Rezultate Bacalaureat 2020, situația pe județe
- ALBA
- ARAD
- ARGEȘ
- BACĂU
- BIHOR
- BISTRIȚA NĂSĂUD
- BOTOȘANI
- BRĂILA
- BRAȘOV
- BUCUREȘTI
- BUZĂU
- CĂLĂRAȘI
- CARAȘ SEVERIN
- CLUJ
- CONSTANȚA
- COVASNA
- DÂMBOVIȚA
- DOLJ
- GALAȚI
- GIURGIU
- GORJ
- HARGHITA
- HUNEDOARA
- IALOMIȚA
- IAȘI
- ILFOV
- MARAMUREȘ
- MEHEDINȚI
- MUREȘ
- NEAMȚ
- OLT
- PRAHOVA
- SĂLAJ
- SATU MARE
- SIBIU
- SUCEAVA
- TELEORMAN
- TIMIȘ
- TULCEA
- VÂLCEA
- VASLUI
- VRANCEA
Depunerea contestațiilor
Pe 30 iunie între orele 16.00 – 20.00 și pe 1 iunie între orele 08.00 – 12.00, candidații nemulțumiți de note și de media generală la Bacalaureat pot face contestație, inclusiv online. Contestația transmisă electroiic trebuie să conțină și o declarație-tip, în care candidatul menționează că a luat cunoștință de faptul că nota acordată la soluționarea contestației se poate modifica față de cea inițială prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip trebuie semnată și de către părinți sau reprezentanți legali.
În urma soluționării contestațiilor, rezultatele finale ale primei sesiuni de Bacalaureat din acest an vor fi anunțate pe 5 iulie.
Cum promovezi la Bacalaureat
Pentru a fi declarat promovat, este nevoie ca orice candidat să îndeplinească trei condiții, cumulativ:
- recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
- susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Sesiunea specială
La acest examen din prima sesiune au fost înscriși circa 155 de mii de candidați, dintre care 123.800 din promoția 2020. Dintre aceștia, excluzând proba de limbă maternă, cei mai puțini au fost prezenți la proba de limba română, adică 134.831. Cei mai mulți candidați au venit pentru a susține proba obligatorie a profilului, 138.104.
Examenul din acest an a fost afectat de epidemia de coronavirus, care a dus la închiderea școlilor, în martie. În premieră, probele scrise s-au desfășurat pe baza unei programe cu materii restrânse, din cauza faptului că nu s-au putut ține cursuri în semestrul al doilea. La examen, care a durat ca în fiecare an, 3 ore, pentru elevi a fost necesar să respecte o serie de măsuri de prevenție, pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului.
Elevii absolvenți de clasa a XII-a care au fost în izolare sau carantină sau care nu au putut da probele din cauza temperaturii peste maximum-ul admis vor da o sesiune specială a Bacalaureatului, care va începe pe 6 iulie.