Rezultate Evaluare Națională 2021. 76,8% dintre candidați au promovat. De ce sunt mai puține medii de 10
Rezultatele la evaluare naţională 2021 au fost publicate astăzi.76,8% dintre candidați au promovat examenul, procent în ușoară creștere față de anul trecut (76,1%). S-au obținut 120 de medii de 10, comparativ cu 892 în 2020, însă și structura subiectelor a fost modificată.
De Redactia Observator la 29.06.2021, 19:43120 de absolvenţi de gimnaziu din toată ţara au obţinut media 10 la Evaluare Națională, conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei. Elevii care au susţinut examenul pot să-şi verifice notele la limba română şi matematică după un cod unic cunoscut doar de ei.
Dintre elevii care au dat examenul anul acesta, 76,80% au obţinut note peste 5, un procent uşor mai mare decât cel de anul trecut. 5 elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă. În funcţie de rezultatul la probele de la evaluare națională, absolvenţii de gimnaziu pot opta pentru liceul la care vor să meargă în continuare.
Pentru admitere, media examenului de capacitate contează în proporţie de 80 la sută, restul de 20 la sută reprezentând media celor patru ani de gimnaziu. Elevii vor înregistra opţiunile pentru liceele la care vor să meargă după publicarea rezultatelor finale, pe 4 iulie.
Contestaţiile vor putea fi depuse în această după-amiază şi în cursul zilei de mâine. Dată fiind situaţia pandemică, elevii care nu au putut susţine examenul de capacitate din cauza infectării cu noul coronavirus sau carantinei, pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie. Dacă elevii au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, probele desfăsurate în perioada 22-25 iunie 2021 vor fi recunoscute.
- Note evaluare națională 2021 - edu.ro. Situația pe județe și în București, privind rezultatele la evaluarea...
- Rezultate Evaluare Națională 2021: au fost doar 13 medii de 10 în București. Lista școlilor din Capitală
- Rezultate Evaluare Națională 2021. Sunt 120 medii de 10 la nivel național, de 7 ori mai puține ca anul trecut....
De ce sunt mai puține medii de 10 la Evaluare Națională
Ministrul Educației spune că numărul scăzut al mediilor de 10 față de anul trecut este din cauza modificării structurii subiectelor. Aceasta a fost prima Evaluare Națională cu subiecte de tip PISA, mai axate pe capacitatea unui elev de a formula un argument sau a susține o idee.
"Este primul an în care structura subiectelor a fost asemănătoare cu a celor de la Evaluarea Pisa. Pentru nivelul de departajare, pentru note de 10, sunt subiecte mai dificile anul acesta. Este normal să fie așa, aceasta este gândirea unei evaluări corecte. Apreciez ca fiind foarte bun rezultatul de anul acesta, în raport cu condițiile date. Sunt 467 de note de 10 la Limba Română, de zece ori mai puține decât anul trecut și 1439 de note de 10 la matematică, jumătate față de 2020. (...) Avem mai puține note sub 5 decât anul trecut. Este cel mai mare procent de promovare din ultimii 3 ani", a reacţionat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi24.
Cîmpeanu susţine că este un lucru bun că sunt mai puține note maxime, pentru ca o "inflație a notelor de 10 nu face bine niciunui sistem de educație". Ministrul Educației a mai spus că structura subiectelor a fost schimbată anul acesta, pentru a putea fi eliminat subiectivismul, iar "notele de 9 au crescut semnificativ, în timp ce 10 a rămas pentru elite".
Din 131.179 de elevi de clasa a opta, 123.122 (94%) au susținut examenul, iar 94.526 (76%) l-au promovat. Opt din zece elevi au obținut nota de trecere la proba de Limba și literatura română, în timp ce două treimi au promovat proba la matematică.
Cinci elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă. Lucrările acestora au fost notate cu 1. Ministerul Educației precizează că elevii pot depune contestații astăzi între orele 16 și 19 sau miercuri, între orele 8 și 12. Rezultatele finale vor fi afișate pe 4 iulie, potrivit comunicatului ministerului.