Școala mobilă din Turda, proiect unic în România (Video)
În a treia ţară din Europa cu cea mai mare rată a abandonului şcolar, un oraş pare să fi găsit soluţia. De câteva zile, prima şcoală mobilă din România străbate străzile din Turda, în încercarea de a le oferi un viitor mai bun copiilor care nu pot ajunge la şcoală.
De Redactia Observator la 05.10.2019, 14:19În a treia ţară din Europa cu cea mai mare rată a abandonului şcolar, un oraş pare să fi găsit soluţia. De câteva zile, prima şcoală mobilă din România străbate străzile din Turda, în încercarea de a le oferi un viitor mai bun copiilor care nu pot ajunge la şcoală. Proiectul, finanţat din fonduri europene, ar putea fi implementat de orice primărie, însă niciun alt edil nu s-a arătat interesat.
În microbuzul transformat într-o sală de clasă modernă, copiii învaţă să scrie. Sunt doar câţiva dintre cei 200 de elevi din Turda care ar putea abandona şcoala, se tem profesorii. Lipsesc de multe ori şi au rămas în urmă cu materia.
Zilnic, câte patru ore, doi profesori şi opt meditatori au grijă, prin rotaţie, să le ofere copiilor lecţii mai prietenoase şi să-i convingă că şcoala este importantă. Într-un astfel de microbuz, condiţiile le depăşesc pe cele din multe unităţi de învăţământ.
În judeţul Cluj, rata abandonului şcolar a fost, anul trecut, de 2,14%. Deşi vorbim de un program european, Turda este singurul oraş din România care a accesat fonduri europene pentru şcoala mobilă. Proiectul a costat peste 6 milioane de lei.
Potrivit INS, unul din cinci copii părăseşte şcoala. Anul trecut, România a avut o rată de abandon de 16,4%, fiind devansată în Europa doar de Malta şi Spania.