Şcoala online i-ar putea transforma în şomeri pe mulţi părinţi din Bucureşti
250.000 de copii din Bucureşti învaţă de astăzi exclusiv online. Este măsura impusă pentru 14 zile la nivelul Capitalei. Părinţii se tem că termenul va fi prelungit iar în joc nu va mai fi doar educaţia copiilor ci vor fi şi slujbele lor.
De Redactia Observator la 20.10.2020, 20:20- Primariile de sector şi Primăria Capitalei au donat peste 53.000 de tablete către elevii care fac şcoală online.
- Cele mai multe, 48.000 au venit de la Primăria Sectorului 1.
Claudia are o fetiţă de 4 ani, care mergea la o grădiniţă privată din Bucureşti. Cele minimum 14 zile de închidere o pun la grea încercare.
Claudia: Sperăm în continuare să nu fie vorba de 14 zile. Mi se pare o perioadă foarte lungă. Simţim că am revenit la valul 1, din martie, lucru pe care am tot crezut că o să-l evităm. Din păcate nu am primit vestea foarte bine, mai ales că este destul de mică, are sub 5 ani şi trebuie mereu să fie supravegheată.
În situaţia Claudiei sunt alţi mii de părinţi. Cu toţii, caută acum soluţii.
Părinte: Foarte greu dar trebuie să ne adaptăm. Nu avem cu cine să lăsăm copiii, lucrăm de acasă mulţi dintre noi. E foarte greu sa lucrezi de acasa şi cu copilul lângă tine.
Părinte: E mai greu pentru cei care merg la serviciu, nu au cu cine sa lase copiii. Chiar nu îmi dau seama cum reuşesc ei. Iti angajezi bonă? Ce să faci?
Eugen Ilea, Federația Părinților: Avem şi părinţi care consideră că acest lucru nu ar fi trebuit să se facă pentru că în unele unităţi scolare nu avem niciun caz. Dai o asemenea hotărâre undeva în jurul orei 16-17, mai aşteptăm şi apariţia scrisă a hotărârii in Monitorul Oficial. Deci avem un timp foarte scurt în care să anunţăm angajatorul că a doua zi noi nu vom putea să ajungem la serviciu.
Din cele peste 600 de unităţi de învăţământ din Bucureşti, 250 sunt private. Reprezentanţii lor spun că măsura nu va da rezultate în lipsa unor alte restricţii.
Christian Comşa, reprezentant al Asociaţiei Şcolilor Particulare: Putem să acceptăm inchiderea unitatilor particulare de invatamant si preuniversitare în general, dacă s-ar lua nişte măsuri complementare de genul: limitarea intalnirii copiilor elevilor in parcuri, petreceri, locurile de joaca, centrele comerciale. Atâta timp cât elevii si prescolarii se vor întâlni in aceste spatii nu cred că impactul va fi cel scontat. Peste două săptămâni este posibil să fim în situaţia în care indicele să fie tot 3.
Până atunci se va învăţa online iar pentru asta este nevoie de tablete. Doar 26.000 au fost livrate din totalul de 82.000 comandate.
Jean Badea, subsecretar de stat MEN: La acest moment au fost acoperite 4 judeţe: Bucureşti, Argeş, Mureş şi Ilfov. La acest moment, faţă de momentul martie atunci când nu ne aşteptăm ca şcoala să treacă în online, exclusiv online, e evident că stăm mult mai bine.
În Capitală, Ministerul Educaţiei a asigurat 8.000 de tablete celor 250.000 de elevi. Autorităţile locale au pus la dispoziţie de 4 ori mai mult.
Primariile de sector şi primăria capitalei au donat peste 53.000 de tablete către elevii care fac şcoală online. Cele mai multe, 48.000 au venit de la Primăria Sectorului 1.
Cei care nu au primit încă mai au de aşteptat. Cât anume, nimeni nu ştie exact.
Pe lângă grădiniţe, creşe şi şcoli, şi cele 25 de universităţi din Capitală au decis să îşi mute activitatea 100% în mediul online.