Şcoala online a dat greş din prima zi, elevii având mari probleme în a înțelege lecțiile (Video)
Primele zile de şcoală şi nu ultimele de probleme! Cursurile online se desfăşoară greoi sau, mai grav, nu se ţin. Copiii se plâng că nu au o conexiune bună sau codurile pentru a accesa platformele, profesorii că nu pot să le arate elevilor ce scriu pe tablă, iar părinţii că nu mai înţeleg nimic. Sunt peste 5 mii de unităţi de învăţământ în care se predă online şi aproape tot atâtea nu vor avea un sistem bine funcţional până la 1 octombrie.
De Francesca Simionescu la 16.09.2020, 20:59- În peste 5.000 de unități de învățământ din România se predau cursuri online.
- Mulți copii au probleme cu aparatura sau cu semnalul de internet.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.
"Doamna, nu se mai aude!".
Aşa a început şcoala pentru milioane de elevi. De acasă, din faţa ecranelor, copiii au învăţat mai degrabă lecţia cititului pe buze. Au auzit doar frânturi din materia predată de profesori. Unii dascăli nici nu s-au mai chinuit şi au renunţat cu totul la ideea şcolii online.
Rareș Voicu, președinte CNE: Am tot aşteptat din partea profesorilor să primesc un link de conectare pe Zoom, pe Google meet, pe ceva şi nu am primit până la acest moment. Am primit doar o poză cu o lecţie scrisă pe un caiet, aşa cum am primit şi în luna martie.
În scenariul hibrid, profesorii au două variante de a preda elevilor care sunt acasă: fie se conectează cu ei în direct, în timp ce le predau elevilor prezenţi în sala de clasă, fie le trimit apoi lecţiile înregistrate. În teorie, e simplu. Practica însă diferă de la o şcoală la alta.
Mamă elev: Deci, toată clasa e în online sau toată clasa e la şcoală. Sunt probleme! Şi nu neapărat din cauza şcolii, din cauza organizării de mai sus.
Mamă elev: Prima zi a fost catastrofală! Prima oră nu s-a putut realiza pentru că nu mergea sistemul. La limba franceză, doamna profesoară spunea cuvinte în franceză cu gura acoperită de mască. Nu se vedea tabla! Tabla era albă pentru că imaginile au fost preluate de camera calculatorului. Eu mă gândesc să îmi retrag copilul de la şcoală anul ăsta.
Şcoala virtuală este o provocare uriaşă şi pentru profesori. Într-un liceu din Capitală, aceştia au luat decizia de a preda exclusiv online, deşi sunt în scenariul galben.
Adrian Enache, profesor de matematică: La noi se desfăşoară orele numai online, pentru că scenariul hibrid, ştiţi, are nişte probleme. Nu avem tablă acasă. Şi dacă am avea, nu aş accepta să fiu filmat, să fie distribuite filmările pe internet. Şi, atunci ce fac? Am manualele în format digital. Unde nu am, am scanat eu capitolul respectiv. La clasele a 9-a şi a 10-a nu există manual digital. Postez pe ecran paginile respective din manual care conţin teoria, exemple. Discutăm teoria, elevii îşi notează în caiet diferite observaţii, teoreme şi apoi facem aplicaţii pe tabla de pe Zoom.
La Suceava, un profesor a intrat în greva foamei şi refuză să meargă la şcoala încadrată în scenariul verde. Are mai multe afecţiuni şi se teme că virusul l-ar putea ucide.
Sorin Foca, profesor: Eu am diabet şi hipertensiune arterială. Îmi e frică pentru că sunt predispus având boilile astea. Vreau să mi se rezolve problema, să mă lase să lucrez online, să îmi fac meseria. Nu mă lasă pentru că nu și-or făcut treaba cu tabletele și n-o dat la elevi.