Şcolile nu vor mai avea voie să aibă clase cu mai mult de 25 de elevi
Din toamnă, şcolile nu vor mai avea voie să aibă clase în care să înveţe mai mult de 25 de elevi. O măsură susţinută şi de profesori. Există însă o singură necunoscută. Cum va fi pusă în practică. Nu avem săli, iar colectivele deja formate nu pot fi separate. România are clase şi cu 40 de elevi.
De Redactia Observator la 24.04.2019, 21:35Din toamnă, şcolile nu vor mai avea voie să aibă clase în care să înveţe mai mult de 25 de elevi. O măsură susţinută şi de profesori. Există însă o singură necunoscută. Cum va fi pusă în practică. Nu avem suficiente săli, iar colectivele deja formate nu pot fi separate. România are clase cu peste 40 de elevi. În ţările unde învăţământul se face ca la carte nu sunt acceptaţi mai mult de 20 de elevi la un curs.
În acest moment, peste 80 la sută dintre şcolile din Bucureşti au săli pline cu mai bine de 30 de elevi.
Clase cu maxim 25 de elevi, o mare problemă din cauza spaţiului
Din toamnă însă o parte dintre ei ar trebui să iasă din colectiv tocmai pentru a putea respecta limita impusă de Ministrul Educaţiei.
O elevă din Bucureşti spune că "noi suntem 36 de copii în clasă şi nu mi se pare bine deoarece doamnei îi este foarte greu să ne controleze".
O altă elevă spune că "nu mi-ar plăcea pentru că acolo îmi place să stau şi sunt acolo din clasa zero şi nu vreau să părăsesc acea clasă".
Soluţia Ministrului Educaţiei pare deocamdată imposibil de pus în practică.
Marian Staş, Expert în Educaţie: Nu contează cum, puneţi 25 de copii în clasă. Aveţi săli? Nu aveţi sali? E posibil? Nu e posibil? Mi se pare un comportament anti managerial. Oricât de profesor bun aş fi, când am 38 de copii în clasă, ca la nebuni, este imposibil să mă comport la fel
Ecaterina Andronescu aruncă problema claselor de elevi în curtea directorilor
Problema e că părinţii nu înţeleg la fel. Unele şcoli sunt suprasolicitate, mai ales atunci când vorbim despre înscrierile la clasele pregătitoare.
Marina Manea, purtător de cuvânt ISMB: Ne confruntăm cu supraaglomerarea în colectivele de elevi. Sunt chiar mai mult de 30 elevi în aceste colective. O posibilitate de reglementare legislativă ar fi aceea a obţinerii acestei vize de reşedinţă
Ecaterina Andronescu îi asigură că nu va distruge colectivele deja existente, dar că directorii sunt responsabili de numărul de copii dintr-o clasă.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei: Nu ministrul alege numărul de elevi în fiecare clasă, dar avem directori care trebuie să managerieze. Nu şi-au pus coroniţa de aur pe frunte. Trebuie să creştem calitatea procesului de învăţământ
Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei: Într-o şcoală sunt 25 de elevi în clasa a treia. Dacă la începutul anului şcolar se mută o familie în comunitate şi are copil în clasa a treia, ce facem cu acel elev?
30.000 de locuri, tăiate pentru anul viitor de la clasa a noua
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor: Este o schimbare de formă şi nu de fond. Sincer, văzând reacţiile din online, cred că schimbarea a zăpăcit sistemul
Astăzi, Guvernul a aprobat noile cifre de şcolarizare pentru anul următor. De la toamnă, aproape 30 de mii de elevi nu vor mai avea locuri în clasa a noua, la liceele teoretice.
Ministerul spune că oricum locurile erau neocupate şi că astfel le dă şansa tinerilor să se îndrepte spre şcolile profesionale.