Antena LIVE

Curs valutar

Stop Bullying! Profesorii cer o lege pentru combaterea violenței în școlile românești

În lipsa unor reguli clare şi a unor metodologii care să poată fi aplicate, profesorii încearcă - aşa cum ştiu şi cum pot - să rezolve episoadele de bullying din şcoală!

De la 27.03.2019, 15:20
WhatsApp
Vezi și:

În lipsa unor reguli clare şi a unor metodologii care să poată fi aplicate, profesorii încearcă - aşa cum ştiu şi cum pot - să rezolve episoadele de bullying din şcoală! Pentru că sunt atât de dese, elevii au început să şi vorbească despre această problemă, mai ales că împărţirea a devenit clară - elevi buni şi elevi răi. Iar cei care agresează pot fi uşor recunoscuţi. Problema nu o avem doar noi. Există şi în alte ţări. Un exemplu este Japonia. Acolo, numărul cazurilor de bullying a atins un număr record în 2017. Doar că japonezii au şi instrumente cu care să combată bullyingul.

Se întâmplă pe culoarul unei şcoli de stat din Cluj-Napoca. Dar poate fi oricare altă şcoală din România.

SERGIU FODOR, elev: La ora de romana, eu eram in ultima banca, incepeam sa invat pentru teza. Am vorbit cu doamna profesoara sa imi dea 5 minute sa invat. Ceilalti au inceput sa injure, sa se loveasca unul pe altul. A sunat doamna profesoara pe domnul diriginte, ca, hai, ca nu pot sa-i calmez. Domnul diriginte a calmat faza.

RALUCA VLAICU, profesoară de limba română: El ii cunoaste mult mai bine, are dosarul fiecarui elev si le cunoaste mediile de provenienta, viata lor. Asemenea acte de violenta se intampla in continuu in clase.

Este doar un episod pe care elevii îl recunosc şi despre care reuşesc să vorbească deschis cu profesorul. Dar bullyingul continuă şi dincolo de porţile şcolilor, unde dascălii nu mai au cum să intervină.

SERGIU FODOR, elev: Sunt anumite grupuri care stau numai ei, marginalizati de scoala si sunt foarte agresivi si nu ai cu cine sa povestesti, pentru ca sar si la tine, sa iti ia banii din buzunar. Sunt cei care tot timpul provoaca, agata, lovesc.

RALUCA VLAICU, profesoară de limba română: Acolo unde se poate si reusim sa aducem familia in prim plan, sa integram, efectele se vad. Am vazut parinti care isi invata copilul sa raspunda unei agresiuni cu o agresiune.

Iar la ore, prea puţin se vorbeşte despre acest fenomen. O recunosc mulţi profesori şi părinţi. Strategia Naţională pentru combaterea şi eliminarea violenţei în şcoli a fost făcută în urmă cu 13 ani şi nu cuprinde nicio referire la bullying ca o formă specială și cu risc ridicat de violență în rândul copiilor. Abia anul trecut termenul a fost definit în legislatie, dar iniţiativa zace încă în Parlament.

RALUCA VLAICU, profesoară de limba română: Nu exista o metodologie de aplicare si cea care exista este foarte dificil de aplicat. Tot ce putem face este sa facem consiliere, apoi masuri negative, de exemplu- scaderea notei la purtare, mutarea disciplinara in alta clasa, in cayuri exceptionale, sa chemam politia. Dar aceste masuri nu ajuta, realmente, dimpotriva, nu fac altceva decat sa instige.

Bullyingul se manifestă în şcolile din toată lumea. Cristian a studiat în Japonia. Acolo, cazurile de bullying au atins recordul din istoria acestei ţări, în 2017 şi la începutul anului trecut. Aproape jumătate de milion de copii japonezi au fost victimele violenţei în mediul şcolar. Cu toate că este unul dintre statele cu o legislaţie riguroasă anti-bullying. Oficialii niponi au lansat chiar şi o aplicaţie prin care elevii şi profesorii raportează cazurile, iar agresorii sunt obligaţi să plătească amenzi victimelor.

CRISTIAN JIDIUC, managerul unei şcoli de japoneză din România: În sistemul japonez, în momentul în care îţi duci copilul la grădiniţă sau la şcoală, semnezi o hârtie cum că profesorul sau învăţătorul are aceeaşi autoritate precum părintele şi practic, are aceleaşi drepturi+ dacă copilul nu este cuminte, profesorul are dreptul să ii dea cu o carte în cap sau să îl atenţioneze

De aceea, elevii niponi sunt extrem de disciplinaţi, respectă regulile şi, mai ales, pe profesori. Şcolit în sistemul japonez, Onizaua s-a mutat, în urmă cu 5 ani, în România. Aici, la o şcoală privată, le face cunoscută copiilor români, o dată cu limba, şi cultura niponă.

SHUJIRO ONIZAWA, profesor de japoneză: Este o problemă destul de mare şi în Japonia, dar în general nu prea se vorbeşte. Nu spun nici profesorii, nici persoanele din jur dacă văd un caz de acest gen. În general, ignoră. În Japonia sunt multe cazuri de acest fel între studenţi, între elevi, şi atunci cei din jur chiar dacă văd că o persoană este tratată într-un mod neplăcut, nu vorbesc despre asta. Dacă se intervine, cea de a treia persoană ar putea să fie victimă.

În România, o soluţie ar putea fi, crede Onizawa, introducerea orelor de etică şi morală, după modelul japonez. Însă, în timp ce nevoia de reacţie a învăţământului românesc la fenomenul bullying este mai mult decât evidentă, România avea la sfârşitul anului 2017 Doar 2.209 consilieri şcolari, pentru cele 6.000 de unităţi de învăţământ, potrivit datelor Salvaţi Copiii. Adică, un consilier, la 800 de elevi.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

bullying elev profesoara fenomen victime
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025