Noaptea albă a filmului românesc. Cinefilii au umplut cinematografele din Capitală, pentru a viziona peliculele mult aşteptate în avanpremieră
Până târziu în noapte cinematografele din Capitală au fost pline ochi. Cinefilii au ieșit din case pentru a viziona pe marile ecrane peste 30 de filme și scurtmetraje româneşti, majoritatea în avanpremieră. Mult așteptat după premiile obținute la Sarajevo și TIFF a fost și filmul "Libertate", din regia lui Tudor Giurgiu, film care vorbește despre Revoluția Română şi care a impresionat publicul. Evenimentul Noaptea Albă a Filmului Românesc s-a aflat la ediția a paisprezecea și s-a desfășurat atât în București cât și în Cluj-Napoca și Timișoara.
De Redactia Observator la 16.09.2023, 10:38La Sala Luceafărul din Capitală a fost proiectat filmul Libertate, inspirat din fapte reale, petrecute la Sibiu în timpul Revoluției din 1989. O unitate de miliţie devine ţinta unui asalt violent care degenerează într-o confruntare sângeroasă.
După difuzare, în fața spectatorilor, pe scenă și-au făcut apariția şi o parte din actori dar și regizorul Tudor Giurgiu. Pelicula Libertate a primit Premiul Publicului la TIFF pentru cel mai popular film românesc.
Premiera oficială a filmului va avea loc pe 2 octombrie
Tudor Giurgiu, regizor: În câteva zile s-au tras peste 2 milioane de gloanţe, au murit 99 de oameni şi în final toţi teroriştii au fost băgaţi în acest bazin fără apă, au stat acolo peste o lună jumate. Mi s-a părut atât de bizar şi am zis că e o poveste de film.
Premiera oficială a filmului va avea loc la Sala Palatului pe 2 octombrie.
Tudor Giurgiu, regizor: Cel mai important din toată discuţia cu publicul a fost reacţia celor născuţi după 89, care au fost majoritari în sală. Ei se uită la filmul ăsta ca la o lecţie de istorie pe viu.
Aglomeraţie mare şi la cinematograful Elvire Popesco
Aglomerat a fost şi cinematograful Elvire Popesco, unde a putut fi urmărit filmul documentar "De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin", în regia Carlei Teaha. Filmul prezintă povestea unei scriitoare ale cărei cărţi au fost interzise de comunişti pentru "erotism morbid".
Carla Teaha, regizor: E o bucurie să întâlneşti publicul, că de fapt faci filmul pentru public, nu pentru festivaluri, cel putin în cazul meu.
Filmul va putea fi urmărit în cinematografele din ţară începând cu data de 17 noiembrie.