1 MAI, o istorie sângeroasă. 100 de mii de protestatari, ciocniri violente şi zeci de morţi
1 mai reprezintă ziua în care toată lumea are liber şi dă fuga la mare. Cel puţin cu asta asociează majoritatea oamenilor această zi. Istoria zile de 1 mai este însă mai puţin veselă. În 1886 mii de muncitori cereau reducerea orelor de muncă.
De Redactia Observator la 01.05.2014, 10:591 mai reprezintă ziua în care toată lumea are liber şi dă fuga la mare. Cel puţin cu asta asociează majoritatea oamenilor această zi. Istoria zile de 1 mai este însă mai puţin veselă. În 1886 mii de muncitori cereau reducerea orelor de muncă.
În 1886 pe 1 mai, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite pentru reducerea orelor de muncă. Cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90 de mii de demonstranți, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35 de mii de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.
Totuşi, ziua de 1 mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65.000, iar în urma ciocnirii cu poliţia au rezultat mai multe victime.
În seara aceleași zile, a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket. Din mulțime, o bombă a fost aruncată spre coloana de polițiști. Au fost răniți 66 de polițiști, dintre care 7 au decedat ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind două sute de oameni, din care câțiva mortal.
În urma acestor evenimente 8 lideri anarhiști au fost judecați. Dintre aceştia 7 au fost condamnați la moarte (doi având ulterior pedeapsa comutată la închisoare pe viață) și unul la 15 ani închisoare. Șapte ani mai târziu, o nouă investigație i-a găsit nevinovați pe cei 8.
Şi în anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.
1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii. Există și excepții, de exemplu Australia, Elveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă.
În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890. În timpul comunismului autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde.
foto: wikimedia.org
libcom.org
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și