136 de ani de cand Romania si-a castigat independenta
In data de 9 mai 1877 a fost proclamata independenta de stat a Romaniei fata de Imperiul Otoman, in cadrul sesiunii extraordinare a Adunarii Deputatilor, de catre Mihail Kogalniceanu
De Redactia Observator la 09.05.2013, 15:17- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
In contextul prefigurarii conflictului dintre Imperiul Otoman si Imperiul Tarist, Romania a semnat la data de 4 aprilie 1877 Conventia cu statul rus. Din clipa in care imperiul turcesc incepe bombardarea localitatilor din Romania de pe malul Dunarii, tara noastra se afla, de fapt, intr-un conflict deschis cu acesta. Aproximativ 120.000 de soldati au fost trimisi de-a lungul Dunarii pentru apararea tarii in fata unui eventual atac al turcilor.
Guvernul, in paralel cu actiunea diplomatica pentru justificarea fiecarui pas facut de tara spre a-si apara interesele, dar si pentru a convinge diplomatia rusa sa coopereze contra Turciei, a proclamat independenta Romaniei.
La 9 mai 1877, ministrul de Externe, Mihail Kogalniceanu, declara: “In stare de rezbel, cu legaturile rupte, ce suntem? Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare“. Adunarea Deputatilor voteaza o motiune, cu 79 de voturi pentru si 2 abtineri, prin care lua act ca “rezbelul intre Romania si Turcia, ca ruperea legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei au primit consacrarea lor oficiala“.
Dupa ce Mihail Kogalniceanu a proclamat independenta, a doua zi, pe 10 mai, actul a capatat putere de lege prin semnarea lui de catre principele Carol I. Astfel, guvernul roman a hotarat incetarea platii tributului de 914.000 de lei, suma fiind directionata catre bugetul apararii.
Tot atunci, a fost instituit si ordinul national Steaua Romaniei cu cinci clase, care trebuia sa fie acordat cetatenilor care se distingeau pe timp de pace sau de razboi.