150 de oraşe din ţară au probleme cu gestionarea apei uzate. Comisia Europeană dă România în judecată
România are, din nou, probleme cu oficialii de la Bruxelles. De această dată, Comisia Europeană dă în judecată țara noastră pentru modul în care a gestionat problema apelor urbane reziduale. Sute de milioane de euro a avut România la dispoziție ca să rezolve problema, însă autoritățile nu au găsit nicio rezolvare.
De Diana Severin la 15.11.2024, 09:04- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
România are probleme cu apele uzate în sute de localități. Potrivit Comisiei Europene, în peste 150 de orașe din țara noastră, apele uzate urbane care intră în sistemele de colectare nu sunt epurate în mod corespunzător.
Schimbările trebuiau făcute acum 10 ani
Toate aceste orașe ar fi trebuit să se conformeze cerințelor directivei privind sistemele de colectare în urmă cu aproape 10 ani. Scopul directivei privind tratarea apelor urbane reziduale este de a proteja sănătatea oamenilor şi mediu, iar prin prevederile acesteia, se cere ca apele uzate urbane să fie colectate și epurate înainte de a fi evacuate în mediu.
Din acest motiv, autoritățile din orașe trebuie să ia măsuri pentru a creea infrastructura necesară pentru colectarea și epurarea apelor uzate. Apele uzate necolectate sau neepurate pot pune în pericol sănătatea umană și pot polua lacurile, râurile, solul și apele subterane.
În context, Comisia consideră că eforturile depuse până în prezent de autoritățile bulgare și române au fost insuficiente și, prin urmare, trimite Bulgaria și România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.