20 iulie'69, o zi istorică pentru omenire! Armstrong, primul om care a ajuns pe Lună
“Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru umanitate”. Peste cinci sute de milioane de oameni l-au văzut pe Neil Armstrong pe 20 iulie 1969 la televizor când a făcut pasul pe Lună
De Redactia Observator la 20.07.2014, 10:58- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
“Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru umanitate”. Peste cinci sute de milioane de oameni l-au văzut pe Neil Armstrong pe 20 iulie 1969 la televizor când a făcut pasul pe Lună
Neil Armstrong s-a născut în Wapakoneta, Ohio, la data de 5 august 1930. Mama sa era de origine scoţiană-irlandeză, iar tatăl său, de origine germană.
Fascinat din copilărie de avioane, a luat cursuri de pilotaj la 15 ani şi a obţinut brevetul un an mai târziu. A devenit pilot de aeronavă şi a efectuat 78 de misiuni în timpul războiului din Coreea. Armstrong a studiat şi ingineria aeronautică la Universitatea din Purdue, în statul Indiana, şi a obţinut un masterat în această disciplină la Universitatea din California de Sud. În 1955, devine pilot de încercare şi zboară cu peste 50 de diverse tipuri de avioane.
În acel an, şi-a început cariera în NASA, Agenţia Spaţială Americană. Şapte ani mai târziu, este selecţionat pentru a deveni astronaut şi în septembrie 1966 efectuează un zbor cu David Scott pentru misiunea Gemini 8. Nava s-a ancorat de un alt vehicul spaţial nelocuit, realizând prima operaţie orbitală de acest fel între două module spaţiale.
Anii ’50 veneau odată cu necesitatea Americii de a arăta lumii cine este “regele spaţiului”
Contextul mondial arăta în anii ‘50 cât de necesară era o schimbare pentru SUA în lupta pentru supremaţia cosmosului cu URSS. Uniunea Sovietică ajunsese deja acolo.
În 1957 a lansat primul satelit artificial, având mărimea unei mingi de plajă. La patru ani după surpriza Sputnik I, din 1957, cosmonautul Iuri Gagarin a devenit primul om care a cucerit spatiul.
Pe 16 iulie, trei oameni plecau în misiunea care avea să îi facă celebri
La 16 iulie, echipajul format din Neil Armstrong (comandant), Edwin Buzz Aldrin (pilotul modulului lunar Eagle) şi Michael Collins (pilotul modulului de serviciu) şi-a început misiunea: APOLLO 11. Cei trei astronauţi s-au instalat în faţa modulului de comandă Columbia al navetei ataşată rachetei lansatoare Saturn V şi au pornit la drum.
Marea Liniştii, primul pas pe Lună
Racheta de 111 metri lungime a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. După patru zile, la ora 20:18 GMT, Aldrin a confirmat că modulul lunar Eagle se desprinsese de Columbia şi ajunsese pe Lună, într-o zonă denumită Marea Liniştii. Colegul Michael Collins rămăsese pe Colmbia, zburând pe orbita Lunii.
La 20 iulie, ora 02:50 GMT, Neil Armstrong a ieşit din modul pe o scară care s-a dovedit prea scurtă. A trebuit să sară pentru a ajunge pe solul lunar, pe care l-a atins la ora 02:56 GMT.
"Este un pas mic pentru om, dar un salt gigant pentru omenire"...
..., a spus comandantul. După aproximativ 20 de minute, a coborât şi Aldrin. În două ore, 36 de minute şi 21 de secunde, astronauţii au strâns circa 22 de kilograme de roci pe care le-au adus pe Pământ.
Nu au uitat să lase acolo, drept amintire, un drapel american şi o placă de oţel cu un mesaj de pace, semnat de preşedintele Richard Nixon.
La 24 iulie, după opt zile de misiune (195 de ore, 18 minute şi 35 de secunde), echipajul s-a întors pe Terra. Au trecut 45 de ani de când astronautul Neil Armstrong a îndeplinit visul oricărui om al Planetei...
Călătoria pe Lună a fost ultima aventură spaţială a lui, o aventură care l-a marcat pentru totdeauna. De atunci a vorbit foarte puţin în public, evita microfoanele şi camerele televiziunilor şi a trăit zeci de ani într-o fermă retrasă din Ohio. Puţin după acea misiune, Armstrong a pus capăt carierei de astronaut şi în 1970 a fost numit administrator adjunct pentru aeronautică la sediul NASA. A părăsit Agenţia Spaţială anul următor şi a predat tehnologia aerospaţială la Universitatea din Cincinnati până în 1979.
Legendarul astronaut s-a stins pe 25 august 2012, în urma unor complicaţii legate de o operaţie cardiovasculară.