25 decembrie, Nașterea Domnului. Tradiții la ceas de MARE SĂRBĂTOARE
Nașterea, numită în popor și Crăciunul și sărbătorită la 25 decembrie, reprezintă sărbătoarea anuală a nașterii Domnului nostru Iisus Hristos
De Redactia Observator la 25.12.2014, 09:59Nașterea, numită în popor și Crăciunul și sărbătorită la 25 decembrie, reprezintă sărbătoarea anuală a nașterii Domnului nostru Iisus Hristos
Pare a fi cea dintâi sărbătoare specific creștină, dintre cele ale Mântuitorului, deși nu este tot atât de veche ca Paștile sau Rusaliile, a căror origine stă în legătură cu sărbătorile iudaice corespunzatoare.
În ceea ce privește modul sărbătoririi, ziua Nașterii Domnului, fiind privită ca una dintre cele mai mari sărbători creștine, era prăznuită cu mare solemnitate.
În ziua precedentă se ajuna (obicei existent încă din sec. IV), se făcea slujba în cadrul căreia se botezau catehumenii, ca și la Paști și la Rusalii, și se citeau Ceasurile împărătești, numite așa pentru că la Bizanț luau parte la ele și împărații, iar la noi domnitorii cu toată curtea lor.
Tot în ajun, slujitorii Bisericii (preoții și cântăreții) umblau, ca și azi, cu icoana Nașterii pe la casele credincioșilor, pentru a le vesti măritul praznic de a doua zi. Cu timpul, s-a instituit și postul Crăciunului, ca mijloc de pregătire sufletească pentru întâmpinarea sărbătorii. Ziua sărbătorii însăși era zi de repaus; până și sclavii erau scutiți în această zi de treburile obișnuite.
Erau oprite, prin legi civile, spectacolele și jocurile de teatru. Era interzisă, de asemenea, plecarea genunchilor, atât în ziua Nașterii cât și în tot timpul până în ajunul Bobotezei, regulă pe care, în virtutea tradiției, o păstrează până astăzi cărțile noastre de slujbă.