30 de ani de la descoperirea virusului HIV/SIDA! Victime celebre, prognoze și evoluția în timp a maladiei
În data de 23 aprilie 1984, doamna Margaret Heckler, Secretar de Stat în Departamentul pentru Sănătate al SUA, declara public că "sursa declanșatoare a bolii SIDA a fost descoperită".
De Redactia Observator la 23.04.2014, 12:17- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În timpul aceluiași discurs, doamna Heckler a nominalizat un "virus cancerigen uman" drept cel mai probabil declanșator al acestei maladii nemiloase, declarând însă optimist că un vaccin va fi disponibil în aproximativ doi ani.
Simptomele bolii au fost depistate și analizate pentru prima dată în Statele Unite în anul 1981, primii subiecți observați clinic fiind persoane dependente de droguri și bărbați de orientare homosexuală. Aceștia prezentau fie o formă de pneumonie destul de rară, care afecta doar indivizii cu un sistem imunitar scăzut, fie o variantă a unui cancer de piele. Pe măsură ce aceste cazuri au continuat să se înmulțească, a fost constituită o unitate operativă care să gestioneze această situație.
La vremea respectivă, autoritatea care monitoriza răspândirea celor două epidemii nu avea un nume adecvat pentru acest flagel. A existat un moment când boala era denumită 4H, de la cele patru categorii sociale din care proveneau majoritatea victimelor: haitieni, homosexuali, bolnavi de hemofilie și dependenți de heroină.
Cercetători din Franța și Statele Unite descoperiseră deja ce anume cauza epidemia de SIDA, iar prognozele nu erau deloc atât de optimiste pe cât le prezenta doamna Margaret Heckler publicului larg. Retrovirusul HIV, descoperit în acel an, făcea parte dintr-o familie de virusuri care se puteau camufla în ADN-ul uman și nimeni nu știa cum să trateze această afecțiune. Stigma asociată cu maladia SIDA era uriașă: pompierii, polițiștii și medicii refuzau orice contact cu persoanele infectate.
Printre cazurile celebre de victime ale virusului HIV se numără Rock Hudson (1925–1985), actor, Anthony Perkins (1932–1992), actor, Tom Fogerty (1941–1990), muzician - Creedance Clearwater Revivial, Ray Gillen (1959–1993), muzician - Black Sabbath, Ofra Haza (1957–2000), cântăreață, Liberace (1919–1987), pianist, Freddie Mercury (1946–1991), muzician - Queen.
În ziua de astăzi prognoza pentru bolnavii infectați cu HIV&SIDA nu mai este la fel de rea ca acum 30 de ani. Progresele înregistrate în domeniul medical și terapiile noi permit pacienților să trăiască mai mult, beneficiind de o calitate a vieții sporită.
Acum 30 de ani, Dr. Robert Gallo, unul dintre descoperitorii virusului HIV, stătea alături de Margaret Heckler în timpul conferinței de presă, stânjenit de declarațiile optimiste ale acesteia referitoare la rapiditatea inventării unui vaccin. De atunci, medicamente inovatoare precum Truvada s-au dovedit capabile să reducă riscul infectării cu HIV cu până la 75%.