35 de ani de la Revoluţie. Malul Begăi, ornat cu luminiţe şi înregistrări de pe străzile Timișoarei din 1989
O instalație luminoasă de mari dimensiuni care redă sunetele Revoluției din Decembrie 1989 va fi amplasată pe malul Begăi, în perioada 16 decembrie 2024 - 2 ianuarie 2025, în cadrul evenimentelor care marchează 35 de la Revoluție.
De Redactia Observator la 04.12.2024, 15:30Potrivit unui comunicat al Primăriei Timișoara, în perioada 16-20 decembrie 2024, în Timișoara vor avea loc mai multe evenimente în aer liber, dedicate Revoluției din 1989, care fac parte din programul „35 de ani de libertate”.
„La 35 de ani de la Revoluție pregătim o ediție-jubileu, a cărei țintă este să ne reamintească de momentul Decembrie 1989 într-o valență contemporană, răspunzând temelor care produc neliniște și speranță în societatea noastră. În felul acesta ne dorim să ajungem la generațiile tinere care știu prea puține despre perioada comunistă și Revoluție. Dar și să recâștigăm emoția și interesul generației care a fost atunci în stradă pentru libertatea noastră, a tuturor”, spune primarul Dominic Fritz.
Portalul Libertății, o instalație luminoasă de dimensiuni impresionante (15x5x10 metri), lucrare a studioului britanic Lucid Creates, care funcționează ca un pasaj de legătură cu trecutul, cu istoria, va fi amplasat într-un spațiu simbolic, pe malul Begăi, în zona verde nou creată anul acesta, în perioada 16 decembrie 2024 - 2 ianuarie 2025. La Timișoara, lucrarea integrează o coloană sonoră compusă de artiștii timișoreni Petre Ionuțescu și Cristian Văduva, care recreează sunetele Revoluției din Decembrie 1989. Cu mărturii sonore, înregistrări de pe străzile Timișoarei din zilele Revoluției în care se aud scandări, focuri de armă, strigătele timișorenilor, lucrarea are scopul de a ne aduce aminte de curajul și jertfa de acum 35 de ani.
Marşul Eroilor va avea loc la data de 16 decembrie
- Victor Ponta a declarat la ieşirea de la urnele de vot că "azi e revoluţie": "Ne sperie, dar în final ne face bine"
- Ruşii acuză tentativă de revoluţie în Georgia. Preşedinta ţării a spus că nu va părăsi funcţia la...
- Cel mai mare şoc al scenei politice de după Revoluţie. Cum a ajuns un candidat plasat pe locul 5 de sondaje să...
Marșul Eroilor va avea loc în 16 decembrie, la ora 18.30. Reprezentanții primăriei arată că este un marș la care sunt așteptate toate generațiile de timișoreni. Traseul include opriri la locuri încărcate de semnificație, precum Catedrala Mitropolitană, Opera Națională Română, Memorialul Revoluției sau Cimitirul Eroilor. Parcurgerea întregului traseu durează în jur de două ore și jumătate.
Evenimentele mai includ expoziții de fotografie, o expoziție de desene a lui Dan Perjovschi și simboluri luminoase care reproduc semnul victorie amplasate pe 15 școli, potrivit Mediafax.
Turul ghidat al Revoluției din 1989, un traseu de 1,5 kilometri în centrul orașului, prin locurile cele mai importante ale acelor zile, se face cu un ghid autorizat și pe baza informațiilor lui Adrian Kali, revoluționar și doctor în istorie specializat în Revoluția de la Timișoara.
De asemenea, în 20 decembrie, de la ora 19.00, are loc concertul Rock for Revolution în Piața Victoriei. Urcă pe scenă: Implant pentru Refuz, Spitalul de Urgență, Marco Mendoza, Doomsday Astronaut.