Antena LIVE

Curs valutar

4 iulie, ziua în care istoria s-a schimbat din temelii

4 iulie 1776, o dată care avea să rămână pentru totdeauna în istorie! Delegații celor 13 Colonii s-au întâlnit la Philapelphia pentru a decide poziția pe care o vor adopta față de Marea Britanie

De la 04.07.2015, 07:44
WhatsApp

4 iulie 1776, o dată care avea să rămână pentru totdeauna în istorie! Delegații celor 13 Colonii s-au întâlnit la Philapelphia pentru a decide poziția pe care o vor adopta față de Marea Britanie

De mai bine de un an, Coloniile se aflau în război cu Marea Britanie din cauza unor conflicte legate de taxe. Coloniștii credeau că englezii nu le respectă drepturile, impunându-le taxe fără a le cere înainte avizul. În scurtă vreme însă, conflictul a escaladat în ceva mai mult decât o neînțelegere fiscală, în momentul în care unii intelectuali și-au dat seama că cele 13 Colonii se pot guverna singure.

Din colonii, în stat de sine stătător!

Ei erau convinși că Parlamentul britanic nu le reprezintă interesele, fapt mai mult decât evident în condițiile în care populația din Colonii nu avea nici măcar un reprezentant în Parlamentul londonez.

Așadar, cel de-al Doilea Congres Continental se întrunește la Philadelphia în iunie 1776. O lună mai târziu, Declarația de Independență era adusă în fața Congresului, scriu cei de la Historia.ro.

Comitetul celor Cinci

La începutul Congresului, mulți delegați nu aveau încă dreptul de a vota, în numele coloniilor lor, pentru independență. Între timp, a fost instituită o comisie care să redacteze declarația, sperând că statele se vor decide în curând să susțină documentul ce urma să fie trimis Regelui Angliei.

Pe 11 iunie 1776, Congresul a numit un Comitet format din cinci bărbați: John Adams (Massachusetts), Benjamin Franklin (Pennsylvania), Thomas Jefferson (Virginia), Robert R. Livingston (New York) și Roger Sherman (Connecticut). Comitetul a lucrat până la data de 5 iulie, ziua publicării Declarației. Cu o săptămână înainte, pe 28 iunie, documentul fusese prezentat Congresului.

Thomas Jefferson, tânărul care va scrie celebrul text!

Inițial, delegații Coloniilor doreau ca Richard Henry Lee, autorul Rezoluției Lee, să fie cel care să redacteze Declarația de Independență. O serie de circumstanțe vor face însă ca tânărul Thomas Jefferson să fie cel care va scrie Declarația. Lee fusese numit în fruntea unui comitet însărcinat cu redactarea Articolelor Confederației, și a crezut că ar fi un efort prea mare să facă parte și din Comitetul celor 5.

În plus, soția să tocmai se îmbolnăvise, astfel că Lee a trebuit să părăsească Philadelphia pentru a se întoarce acasă. Locul său a fost luat de delegatul Virginiei, Thomas Jefferson. La început, acesta nu a fost interesat de preluarea sarcinii, crezând că John Adams ar trebui să fie cel care să scrie Declarația. În cele din urmă, s-a supus voinței majorității și a redactat textul.

Partea care a rămas în istorie este preambulul, care include ideile și idealurile care au stat la baza Declarației. Este, de asemenea, o afirmație a ceea ce este cunoscut că „dreptul la revoluție” :

"Noi considerăm aceste adevăruri evidente, că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de Creator cu anumite Drepturi inalienabile, că printre acestea sunt Viața, Libertatea și căutarea Fericirii. Că, pentru a asigura aceste drepturi, Guverne sunt instituite printre oameni, izvorând puterile lor doar din consimțământul celor guvernați, Că atunci când orice Formă de Guvernare devine distructivă acestor scopuri, este dreptul poporului de a o modifica sau elimina, și să instituie nouă Guvernare, stabilindu-i fundația pe astfel de principii și organizându-i puterile în asemenea formă, încât să le pară lor cel mai probabil să producă Siguranță și Fericire".

Din colonii, în super putere mondială!

În umatoarele secole, statul american își va consolida puterea pe continentul nord -american, extinzându-se spre Vest, iar cele două războaie mondiale ale secolului XX izbucnite în Europa (unde americanii au intervenit de fiecare dată că „salvatori”) au deschis, calea afirmării S.U.A. ca putere mondială.

Dacă primii coloniști veniți pe pământul american în secolul XVII au fugit de instabilitatea Europei, în secolul XX , urmașii lor au profitat de această instabilitate. Prăbușirea U.R.S.S.(dec.1991), adversar S.U.A. în Războiul Rece, a marcat începutul unei ere americane, în care americanii trebuie să își gestioneze cu succes rolul de lider mondial.

Cu toate controversele, civilizația americană a dominat istoria recentă, iar ziua de 4 iulie este un simbol al realizării democrației și unității în diversitate. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

4 iulie ziua americii ziua sua sarbatoare
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025