ÎPS Teodosie a explicat decizia de repetare a slujbei de Înviere: "E setea şi dorinţa credincioşilor" (Video)
Urmează o noapte istorică pentru Biserica Ortodoxă. Credincioşii din Constanţa sunt chemaţi să ia Lumină din nou. E Adevărata Înviere sau Paştele cu repetiţie, organizat la ordinul Arhiepiscopului Tomisului.
De Mădălina Iacob la 26.05.2020, 19:50- Slujba de Înviere, repetată la bisericile ce aparțin de Arhiepiscopia Tomisului.
- Biserica Ortodoxă se dezice de această acțiune.
Decizia Înaltpreasfinţitului Teodosie a creat o mică schismă în interiorul BOR. Patriarhia s-a dezis de a doua slujbă de Înviere. Cu doar câteva ore înainte de slujba în premieră, Arhiepiscopul Tomisului a explicat totul într-un interviu în exclusivitate pentru Observator.
Înaltpreasfințitul Teodosie: Să ne bucurăm de înnoirea Luminii care e aceeaşi, dar o primiţi acum în mod solemn, plin de emoţii, v-o dăruim din Sfântul Altar. Hristos a Înviat!
În timp ce credincioşii din Constanţa se pregătesc să ia Lumină din nou, între Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului un conflict arde mocnit.
Decizia Înaltpreasfinţitului Teodosie de a repeta Învierea în toate bisericile şi mănăstirile ce ţin de Arhiepiscopia sa este fără precedent.
Înaltpreasfințitul Teodosie: Nu este o inovaţie, nu este o dorinţă a mea, ci este o sete şi o dorinţă a credincioşilor. Dacă Bisericile ar fi fost deschise nu era nevoie de o slujbă de noapte acum pentru că nu ar fi fost credincioşii frustraţi.
Decizia a fost luată fără "binecuvântarea" Patriarhiei.
Înaltpreasfințitul Teodosie: Dacă e autonomie, e pe linia limitată a arhiepiscopiei noastre.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Dar v-a dat acordul Patriarhul Daniel?
Înaltpreasfințitul Teodosie: Dar nu îmi trebuie un acord. În autonomia eparhială, nu îmi trebuie un acord.
Patriarhia se dezice clar de gestul Arhiepiscopiei Tomisului şi îl contrazice. La Slujba de Odovanie care marchează sfârşitul perioadei pascale, credincioşii nu sunt chemaţi să ia Lumină, din nou.
Decizia de la Constanţa este pur locală și singulară! Slujba Odovaniei Învierii se săvârşeşte peste tot, ea încununează sfârşitul perioadei pascale, are în conţinut o parte din textele care compun slujba Învierii, dar, evident, fără momentul chemării de a lua Lumină.
"Această slujbă nu se oficiază noaptea şi nu reiterează artificial momentul împărţirii Luminii, consumat deja la slujba Învierii de la Paşti", susține Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
Înaltpreasfințitul Teodosie: Aceasta este sfârşitul sărbătorii Învierii, care se face de când sunt slujbele, nu-i de acum. Dacă se făcea ziua, noi acum o facem noaptea.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Aţi mai dat Lumină pentru a doua oară?
Înaltpreasfințitul Teodosie: Trebuie să o dăm în fiecare zi. La cererea credincioşilor fac aceasta. Nu se poate dezice nimeni. Pentru că nu fac nimic nou.
Paştele în reluare i-a luat în surprindere inclusiv pe teologi. Spun că Învierea de la malul mării ar putea genera discuţii care vor măcina pe viitor Biserica.
Doru Bem, teolog: Cu siguranţă la noi în ţară nu s-a mai întâmplat. Lumina deja a fost răspândită. Slujba deja a fost făcută. Nu putem să vorbim de o a doua Slujbă a Paştelui.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Cum poate lua Arhiepiscopia o decizie împotriva sinodului?
Doru Bem, teolog: Nu ştiu. E o discuţie pe care dânşii o vor purta cu siguranţă. Cei care sunt experţi în dreptul bisericesc vor stabili dacă e o eroare sau o portiţă.
Între timp, de voie, de nevoie, preoţii fac pregătiri pentru Paştele cu repetiţie: "Bineînţeles că vom face slujbă! Este ordin, cum să nu facem? Ordin? Da, da!".
Şi credincioşii sunt împărţiţi.
Nu este prima dată când Preafericitul Teodosie se poziţionează contrar Patriarhiei Române. La trei zile după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să amâne orice împărtăşanie până în iunie, după starea de alertă, Teodosie împărtăşea cu aceaşi linguriţă zeci de credincioşi.