A murit actorul Alexandru Lulescu. Pe 1 iunie, maestrul împlinise 90 ani
Doliu în teatrul românesc. Actorul Alexandru Lulescu a murit la vârstă de 90 de ani. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Teatrul de Revistă ''Constantin Tănase''.
De Redactia Observator la 17.06.2022, 14:54Teatrul de Revistă ''Constantin Tănase'' a anunţat, la 17 iunie 2022, decesul actorului Alexandru Lulescu. ''Maestrul Alexandru Lulescu a fost omagiat pe scena Teatrului 'Constantin Tănase', anul trecut, în prima ediţie a Galelor Savoy. Avea să fie ultima sa apariţie pe scena pe care a slujit-o aproape 60 de ani. Anul acesta, pe 1 iunie, a împlinit 90 de ani, fiind considerat cel mai longeviv actor al Teatrului de Revistă", precizează instituţia teatrală pe pagina sa de Facebook.
Alexandru Lulescu a împlinit 90 de ani pe 1 iunie
Alexandru Lulescu s-a născut pe 1 iunie 1932, la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Artă Dramatică, în 1959, avându-i ca profesori pe George Timică, Dina Cocea, Aura Buzescu, Ion Şahighian, Costache Antoniu, Nicolae Bălţăţeanu, Ion Finteşteanu, Alexandru Finţi, Moni Ghelerter. Tema Diplomei de licenţă aleasă a fost "Ca la Tănase", menţionează site-ul teatrului de revistă bucureştean, https://teatrultanase.ro.
Prima apariţie a artistului Alexandru Lulescu pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", care pe atunci se numea Ansamblul de Estradă, este consemnată în anul 1952, ca solist de balet într-un dans tătar din premiera intitulată "Primul spectacol". Câţiva ani mai târziu, în 1961, s-a angajat la instituţia teatrală devenită între timp Teatrul Satiric-Muzical "Constantin Tănase", unde a jucat în zeci de spectacole, cu sute de reprezentaţii în ţară şi în lume. Printre spectacolele în care a apărut se numără: "La Grădina Cărăbuş", "Pagini alese din Revista de altădată", "Revista cu Tănase", "Minunile Revistei - Ca la Tănase", "Veselie la Tănase", "De la Cărăbuş la Savoy", "Revista cu paiaţe", "Vino să ne vezi deseară", "Scandal la Boema", "Pompiliu de Pompadour", "O seară la Revistă", "Revista dragostei". A făcut parte şi din distribuţia musicalurilor de succes "Groapa" (text - Eugen Barbu, muzica - Radu Şerban) şi "O premieră furtunoasă", după "O noapte furtunoasă" de I. L. Caragiale (text şi versuri - Octavian Sava, muzica - Marius Ţeicu), arată instituţia teatrală.
Timp de douăzeci de ani, a format împreună cu un alt mare actor, Nicu Constantin, unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice, fiind deseori supranumiţi "Regii umorului" sau "Cavalerii râsului". Ultimele spectacole în care a putut fi aplaudat pe scena de la Revistă au fost: "Hai, zâmbeşte!", "Lasă supărarea-n hol!", "Aer Bun! De Savoy!", "Hai, Hai România!" şi "Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească!". A fost cel mai longeviv actor pe scena Teatrului de Revistă. La 7 februarie 2004, preşedintele României i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului", potrivit Agerpres.
A jucat şi în câteva filme, între care: "Vacanţa la mare" (1963), "Împuşcături pe portativ" (1968), "Muzica e viaţa mea", "O seară la Revistă" (2013), notează site-ul www.imdb.com.