A trăit şi a murit pentru ştiinţă! Marie Curie ar fi împlinit 80 de ani
A fost prima femeie laureată cu Nobel şi singurul savant care a primit acest premiu pentru domenii diferite! Astăzi, ar fi împlinit 80 de ani
De Redactia Observator la 04.07.2014, 17:55A fost prima femeie laureată cu Nobel şi singurul savant care a primit acest premiu pentru domenii diferite! Astăzi, ar fi împlinit 80 de ani
Se naste pe 4 iulie 1934, într-o familie de profesori din Varşovia. Tânăra Maria Sklodowska nu are parte de o copilărie prea fericită. În 1876, sora ei, Zofia, moare de tifos exantematic, iar mama, care suferea de tuberculoză (pe atunci nevindecabilă), se internează într-un sanatoriu și se stinge din viață în 1878, pe când Maria avea doar zece ani. Tatăl este înlăturat din funcție pentru atitudinea sa împotriva stăpânirii țariste, care devenise foarte apăsătoare (interzisese chiar și folosirea limbii poloneze).
Ca o predicţie la ceea ce avea să urmeze, Maria a fost de mica fascinată de tot ceea ce înseamnă ştiinţă. Susţinută de familie, ea a ales să înfrunte prejudecăţile vremii şi, împreună cu sora ei, Bronia, a decis să plece în Franţa pentru a urma cursurile universitare.
A spart tipare şi mentalităţi pentru pasiunea ei...
La vremea respectivă, biserica catolică din Polonia nu le permitea femeilor să studieze în universităţi, decizia celor două surori de a merge să studieze la Paris, fiind de-a dreptul revoluţionară pentru societatea în care trăiau.
Drumul de la Maria Sklodowska la Marie Curie
De şapte ani au nevoie Maria şi Bronia Sklodowska să strângă banii necesari plecării la Paris. Fac sacrificii inimaginabile, însă în cele din urmă, visul lor devine realitate. Bronia ajunge la Facultatea de Medicină, iar Maria la Sorbona.
Avea 24 de ani când se înscria la Sorbona cu numele Marie Sklodowska. A învăţat perfect limba franceză şi excela la cursurile de fizică, chimie şi matematică, fiind admisă prima la licenţa în ştiinţe fizice şi a doua la cea în ştiinţe matematice.
Trei ani mai târziu, în 1894, Maria il cunoaste pe Pierre Curie, şef de laborator la Şcoala de Fizică şi Chimie din Paris, renumit deja pentru câteva descoperiri în studierea cristalelor şi magnetismului.
Se căsătoresc pe 26 iulie 1895, cu o ceremonie modestă, lipsită de fast. La fel de simplă este și luna de miere pe care cei doi o petrec colindând prin Franța pe biciclete.
Puternică şi pasionată, Marie nu renunţă la studiu, chiar dacă se căsătorise şi avea să devină mama a două fete. Ba mai mult, influenta sa în lumea ştiinţifică abia acum începe să-şi facă simţită prezenţa. Îl convinge pe Pierre să se apuce de celebra lui teza de doctorat despre magnetism, iar ea îşi continua cercetarea asupra substanţelor radioactive.
Prima femeie care revoluţionează lumea ştiinţifică...
O face cu lucrarea sa de doctorat, "Cercetări asupra substanţelor radioactive". Pornind de la descoperirile făcute de germanul Wilhelm Roentgen despre razele X şi de la studiile făcute de Henri Becquerel care arătau ca mineralele de uraniu emit şi ele raze, Marie Curie a descoperit că radioactivitatea este determinată de un element chimic necunoscut. Pierre renunţă la propriile proiecte pentru a-şi ajuta soţia să identifice misteriosul element.
Pe 19 aprilie 1906, Marie Curie primește o puternică lovitură din partea destinului. În timp ce se deplasa către o editură pentru a publica un manuscris, traversând o intersecție aglomerată, Pierre Curie este lovit de un atelaj greu și își pierde viața, la numai 46 de ani.
Lovitura morţii soţului o face să se afunde în studiu şi mai mult!
Decesul lui Pierre Curie, reprezintă o puternică lovitură pentru Marie. Trece peste acest eveniment nefericit și continuă munca, nu fără rezultate. Continuă singură cercetările și reușește izolarea radiului. Drept apreciere, în 1911 i se decernează Premiul Nobel pentru Chimie.
În 1914, fiica sa, Irène este admisă la aceeași Universitate din Paris și va studia științele asemeni mamei sale. Spre sfârșitul acelui an, izbucnește Primul Război Mondial.
În 1921, Marie Curie merge în America (împreună cu cele două fete) pentru a achiziționa radiu. Este primită cu multă căldură de președintele Warren Harding, care îi acceptă solicitarea. Marie Curie primește un gram de radiu pe care îl va utiliza în cercetările sale ulterioare. În 1934, Marie Curie are parte de o ultimă satisfacție din domeniul științei: fiica sa, Irène, alături de soț, descoperă radiația artificială.
Intensa activitate o fac vulnerabilă
Aceasta suferă de o inflamare a pelvisului renal și este nevoită să se opereze, motiv pentru care petrece câteva luni de refacere în Anglia, apoi întreprinde câteva excursii în Suedia, împreună cu feţele și însoțită de colegul și prietenul ei, Albert Einstein.
Ca urmare a expunerii la radiații și a efortului intens, starea de sănătate a Mariei se înrăutățește. Nu se protejează deloc de undele radioactive pe care le cercetează. Auzul și vederea i se deteriorează și suferă atacuri din ce în ce mai dese.
Radiaţiile o omorau încet...
Într-o zi din primăvara anului 1934, Marie resimte un fel de febră și părăsește institutul de cercetare mai devreme ca de obicei. Din acel moment, starea ei de sănătate începe să se deterioreze extrem de rapid. Tot ceea ce medicii au putut face a fost să precizeze boala, anemie aplastică, un fel de leucemie datorată expunerii îndelungate la radiații și faptul că sunt puține șanse de recuperare. Marie a pornit spre un azil într-o zonă montană pentru a se trata, dar era prea târziu.
Se stinge din viață la sanatoriul din Sancellemoz în 1934, la două decenii după decesul soțului. A fost înmormântată alături de acesta într-o zonă rurală din afara capitalei Franței.
" Sunt printre cei care consideră că ştiinţa are propria frumuseţe. Un om de ştiinţă în laboratorul său nu este doar un tehnician: el este şi un copil aflat în faţa unor fenomene naturale care îl impresioneza precum o poveste ", spunea Marie Curie.