Acestea sunt CEL MAI BINE PLĂTITE MESERII din România!
Un controlor de trafic aerian încasează lunar un salariu cu peste 1000% peste media națională, în vreme ce scafandrii sunt remunerați cu un salariu de 7000 de lei pe lună
De Redactia Observator la 30.03.2015, 14:27Un controlor de trafic aerian încasează lunar un salariu cu peste 1000% peste media națională, în vreme ce scafandrii sunt remunerați cu un salariu de 7000 de lei pe lună.
Potrivit ZF, controlorii de trafic aerian câştigă cu peste 1.000% mai mult faţă de media naţională, fiind urmaţi de atleţi şi sportivi şi de piloţii de avioane în clasamentul celor mai bine plătite ocupaţii. Acestea sunt date extrase din câştigurile salariale raportate în contractele de muncă. Cel mai slab plătiţi sunt angajaţii care ocupă poziţia de personal casnic pentru curăţenie - menajerele -, care câştigă doar 38% din salariul mediu la nivel naţional.
Controlorii de trafic aerian se ocupă cu supravegherea şi organizarea deplasării avioanelor în aer, la aterizare şi la sol, prin folosirea radarului şi a comunicaţiilor radio. Printre obligaţiile lor de serviciu se numără comunicarea prin radio cu piloţii, rezolvarea situaţiilor care apar în traficul aerian sau acordarea de permisiuni pentru decolare, aterizare sau zbor la anumite altitudini. Aceştia lucrează în aeroport, la turnul de control al traficului aerian.
Pe locul doi în clasamentul celor mai bine plătite ocupaţii se află atleţii şi sportivii, ale căror venituri din salarii ajung la o medie de 8.575 de lei brut pe lună, de patru ori mai mult decât angajaţii plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie.
Pe următoarele locuri în topul celor mai bine plătite ocupaţii se află piloţii de avioane (cu un salariu mediu brut de 8.452 de lei pe lună), scafandrii (care câştigă, în medie, câte 7.000 de lei brut pe lună) şi fizicienii şi astronomii (care ajung la venituri lunare de peste 6.200 de lei pe lună). În mod surprinzător, pe poziţii mai joase în topul celor mai bine plătite ocupaţii se află bancherii de top – „conducători în domeniul financiar” – şi IT-ştii – „analişti programatori în domeniul software” –, care câştigă în jur de 6.000 de lei brut pe contractele de muncă, informează aceeași sursă.