Achizițiile de echipamente și măști de protecție, efectuate pe perioada pandemiei de coronavirus, verificate de autorități
Scandalul achiziţiilor din pandemie ia amploare! Preşedintele şi premierul cer verificări până la ultima centimă cheltuită pe echipamente medicale. Statul a făcut risipă de bani pentru a aduce în ţară măşti pe care mulţi manageri de spitale le refuză, pe motiv că sunt prea scumpe ori neconforme.
De Redactia Observator la 01.05.2020, 22:37- Autoritățile din Cluj ar fi comandat echipamente de protecție de 3,8 milioane de lei direct din China.
- Statul român s-a aprovizionat, prin Unifarm, de materiale de protecție în valoare de 1,15 miliarde de lei.
Klaus Iohannis, președintele României: Acolo unde s-au făcut achiziţii directe, am solicitat atenţie maximă! Acolo unde au apărut semne de întrebare, am solicitat clarificări până la ultima centimă.
Centime care, adunate, însumează 1,15 miliarde de lei doar în contul Unifarm. Atât s-a împrumutat compania Ministerului Sănătăţii, pentru a cumpăra echipamente medicale, care acum se devalorizează în depozite - se plânge Unifarm într-o adresă oficială.
Motivul – mulți manageri de spitale preferă să se descurce pe cont propriu.
Aeroportul Internaţional din Cluj Napoca. Un Boeing plin cu echipamente de protecţie aterizează după un zbor de 16 ore, din Shanghai. Spitale din tot judeţul le-au comandat direct din China. Nota de plată: 3,8 milioane de lei, bani publici, din fondurile autorităţilor locale.
Petru Șușcă, manager spital Cluj: Când noi am semnat acest contract, Unifarm nu livra. Astăzi, Unifarm probabil că poate să livreze, dar cu siguranţă nu la preturile de achiziție pe care noi le avem astăzi.
Echipamentele au fost comandate în urmă cu o lună din China, dar, chiar şi aşa, cu taxele de transport şi cele vamale, preţurile sunt mai mici decât în ţara noastră.
Petru Șușcă, manager spital Cluj: Eu, ca manager, am refuzat două comenzi. Una de la o firmă din Ploiești și o comandă de la Unifarm, de 1300-1500 de măști.
Şi spitalul de la Mioveni a refuzat materiale de la Unifarm. Măşti FFP2, atât de necesare în spitale. Erau prea scumpe, susţine primarul din oraş.
Ion Georgescu, primar Mioveni: 18 lei bucata - cu banii ăştia luam unele mult mai bune decât respectiva mască.
Nu doar preţul cerut de compania Unifarm ar fi blocat tranzacţiile.
Horia Trăilă, manager spital Mioveni: A trebuit să returnăm nişte pachete pentru că într-adevăr nu puteau fi folosite, nu puteau să asigure nivelul de protecţie corespunzător. Nu pot să vă zic de unde au fost luate pentru că nu vreau să intru în alte discuţii.
Însă discuţiile se poartă deja la cel mai înalt nivel. Şi premierul Ludovic Orban a cerut anchete, după dezvăluirile Observator.
Ludovic Orban, premierul României: Monitorizați achizițiile făcute de spitale la ora actuală. Și prin Unifarm și prin ONAC s-au achiziționat stocuri mari. Nu putem accepta să se facă achiziții de la tot felul de firme de casă în spitale de materiale și echipamente care nu sunt conforme în timp ce stocurile noastre sunt la dispoziția unităților spitalicești.
Klaus Iohannis, președintele României: Nimeni nu va scăpa nepedepsit dintre cei care au încercat să se îmbogățească prin corupție pe seama epidemiei. Cei vinovați vor plăti, însă aceste lucruri nu pot fi făcute de parchete de pe o zi pe alta.
Cum vede UNIFARM situaţia? Contactat de reporterii Observator, directorul companiei naţionale nu a răspuns la telefon.
Şi Parlamentul va investiga cum fiecare instituţie medicală şi-a cumpărat echipamentele, dar şi cum ONAC a selectat firmele, fără să ţină cont de istoricul lor sau dacă sunt distribuitori sau producători, care au livrat prin achiziţii directe echipamente de protecţie.