Noi detalii despre acuzaţiile de corupţie de la cea mai mare companie de software din România
Cea mai mare companie de software din România e în centrul unei anchete de corupţie. Directorul multinaţionalei este sub control judiciar şi a plătit deja o cauţiune de 500 de mii de euro, cu o proprietate pusă gaj.
De Redactia Observator la 08.08.2019, 21:42Cea mai mare companie de software din România e în centrul unei anchete de corupţie. Directorul multinaţionalei este sub control judiciar şi a plătit deja o cauţiune de 500 de mii de euro, cu o proprietate pusă gaj. Procurorii îl acuză că, timp de patru ani, a luat mită de peste 800 de mii de euro de la firmele cu care a colaborat. Şeful companiei spune că acuzaţiile procurorilor au la bază neînţelegeri.
Şeful celei mai mari companii de IT din ţară a ajuns la sediul DNA însoţit de mascaţi de la trupele speciale. Trebuie să răspundă acuzaţiilor de luare de mită.
Sorin Mîndruţescu, director general Oracle România: Unu - Compania Oracle nu este parte din acest dosar, doi - noi considerăm că este vorba din datele care ne-au fost puse la dispoziţie de o regretabilă neînţelegere şi împreună cu avocaţii noştri vom încerca să aducem în zilele viitoare probele noastre pentru a încerca să rezolvăm această regretabilă neînţelegere, după cum v-am spus
O neînţelegere de jumătate de milion de euro. Este cauţiunea impusă de procurori pe numele lui Sorin Mîndruţescu. Sumă pe care trebuie să o achite până vineri.
Directorul Oracle România a plătit azi cauţiunea cu un imobil din Sectorul 2 al Capitalei. În plus, a fost plasat sub control judiciar. Anchetatorii spun că în perioada septembrie 2009 - noiembrie 2013, Sorin Mîndrutescu, în calitate de director al Oracle România, a cerut şpagă de la mai multe firme partenere ale multinaţionalei pentru a le vinde licenţe IT la preţuri foarte mici
Concret, procurorii spun că directorul multinaţionalei ar fi primit mită 869 de mii de euro de la mai multe firme private ca să le vândă un sofware cu care companiile, la rândul lor, participau la licitaţii organizate de instituţii de stat.
Prin aceste firme mai mici, Oracle a livrat şi Casei Naţionale de Sănătate licenţe pentru funcţionarea sistemului IT al instituţiei, care a avut un lung şir de erori în ultima perioadă.
Cea mai recentă: cardurile de sănătate nu au putut fi folosite o lună pentru că sistemul nu mai are mentenanţă.
Inspectorii ministerului spuneau că vor verifica fiecare contract al CNAS din ultimii 7 ani, iar concluziile lor vor ajunge pe masa procurorilor DNA. Într-un comunicat de presă de astăzi, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune că nu a avut şi nu are contracte cu Oracle România. Dar admite că a încheiat contracte cu alte firme de IT care au utilizat licenţe Oracle.
Potrivit unor surse, dosarul care îl încriminează pe Sorin Mîndruţescu se bazează pe un denunţ din 2017 susţinut de şase martori. Unul dintre ei, reprezentantul unei firme concurente.
Mîndruţescu este de 11 ani şeful Oracle România. Numele lui a fost vehiculat şi pentru funcţia de prim-ministru în primăvara anului 2011, în locul lui Emil Boc. De-a lungul anilor, a coordonat mai multe proiecte IT şi a fost preşedinte al Camerei de Comerţ Americane în România.