MRP, anunţ important pentru românii care muncesc în străinătate. Ce se va întâmpla cu banii trimişi de ei familiilor din ţară
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) transmite un mesaj important românilor care muncesc în străinătate, în condiţiile în care, în ultimele zile, în presă au apărut informaţii potrivit cărora sumele trimise în ţară care depăşesc 2000 de euro ar putea fi confiscate dacă nu sunt justificate cu documente.
De Redactia Observator la 06.06.2018, 09:59Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) transmite un mesaj important românilor care muncesc în străinătate, în condiţiile în care, în ultimele zile, în presă au apărut informaţii potrivit cărora sumele trimise în ţară care depăşesc 2000 de euro ar putea fi confiscate dacă nu sunt justificate cu documente.
MRP îi linişteşte pe români, precizând, prin intermediul unui comunicat, că cei care muncesc în afara graniţelor nu vor avea de suferit ca urmare a implementării proiectului de lege iniţiat de Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) care prevede, între altele, raportarea sumelor mai mari de 2.000 de euro transferate în ţară de românii din diaspora prin intermediul sistemelor de transfer rapid de fonduri.
Potrivit unui comunicat de presă al MRP, scopul iniţiativei legislative este exclusiv de a preveni, stopa şi combate faptele de terorism şi spălarea de bani, şi nu de a taxa, suprataxa sau confisca fondurile trimise de români celor aflaţi în ţară.
„Vreau să asigur toţi românii şi toate familiile atât din ţară, cât şi din străinătate că această măsură nu urmăreşte împovărarea lor. Mai mult, este o realitate că românii au plecat dincolo de graniţe în căutarea de noi oportunităţi economice şi noi ne dorim să-i susţinem în eforturile lor. De aceea, vreau ca românii noştri să ştie că banii trimişi de ei în ţară sunt în deplină siguranţă. Nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte procedurile necesare pentru a trimite bani acasă, nici în cele pentru ridicarea banilor.
Nu li se confiscă banii, nu se impun proceduri în plus sau mai multă birocraţie. Singura modificare constă în reglementarea relaţiei dintre operatorul de transferuri şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Oficiul va primi un raport, bazat pe expertiza şi analiza proprie a operatorului prin care se face transferul, despre potenţialul pericol al unor tranzacţii”, a subliniat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.
Proiectul de lege iniţiat de ONPCSB va intra în analiză la Parlament în perioada următoare, după ce a fost aprobat în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută.