Apel pentru interzicerea testelor de virginitate in Romania. "Am fost absolut şocată să aflu că mai există în ziua de azi"
Testul de virginitate încă există şi este legal în România. Asta în condiţiile în care toţi specialiştii, inclusiv cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, spun că aceste teste sunt inutile şi nu pot demonstra mare lucru nici măcar în cadrul anchetelor judiciare. Abia acum, în 2022, mai multe ONG-uri cer scoaterea testelor în afara legii.
De Redactia Observator la 07.06.2022, 20:02Pare mai degrabă un capitol încheiat al epocii comuniste, în care prejudecăţile şi teama de gura lumii împingeau mulţi părinţi să-şi ducă fetele la ginecolog, însă testul de virginitate este cerut frecvent şi acum.
Cristi Radu, medic ginecolog: Am avut o astfel de solicitare, nu mai târziu de acum două săptămâni, în care o doamnă voia să vină cu verişoara pentru a verifica integritatea himenală
În România sunt cerute anual peste 1.000 de teste de virginitate
Mamă: Am fost absolut şocată să aflu că mai există în ziua de astăzi un astfel de test. Din punct de vedere al părintelui, al mamei de fete, am fost revoltată, intrigată emoţional.
Tată: Categoric nu sunt de acord cu aşa ceva, cred că în sprijinul lor şi în avantajul lor ar fi educaţia asta sexuală, dacă s-ar face în şcoală. Şi de aici încolo, de la o anumită vârstă, fiecare e stăpân pe persoana lui, viaţa lui.
Fie că vorbim de lipsa de încredere părinte - copil, fie că vorbim de proceduri judiciare, anual, în România, sunt cerute peste 1.000 de astfel de teste. Asta în ciuda recomandărilor OMS, care condamnă aceste practici pentru că sunt inutile din punct de vedere stiinţific şi încalcă drepturile omului.
Cristi Radu, medic ginecolog: Există situaţii în care testarea virginităţii nu are specificitate şi sensibilitate. Pe parcursul vieţii, copilul sau femeia, există posibilitatea ca himenul să se rupă, există posibilitatea unor accidente în care integritatea himenală să se deterioreze, de asemenea şi defecte genetice în care himenul să nu existe. Procedura nu are nici sensibilitate şi nici specificitate.
Cu alte cuvinte testul nu poate demonstra aproape nimic. În schimb poate produce traume psihice dintre cele mai grave.
Andreea Cornea, psiholog: Vor simţi foarte multă presiune pe ele, vor simţi că nu sunt ascultate, poate că nu sunt auzite, vor simţi foarte multă ruşine, foarte multă vinovăţie, furie. Pot duce la un nivel mult mai înalt al anxietăţii, poate la depresie, poate PTSD.
Iar suferinţa celor care au trecut prin aşa ceva este acum piatra de temelie a unei campanii de scoatere în afara legii a testelor de virginitate.
Mai multe ONG-uri cer modificarea legii
Roxana Niţă, iniţiator campanie: Conform părerilor ştiinţifice, virginitatea este un construct social, este un mit, este un concept care nu există şi care nu poate fi testat medical iar aceste teste de virginitate nu au acurateţe medicală, ele au o acurateţe mai mică de 10%. Practic, aceste teste sunt inutile.
Campania care işi propune strângerea de semnături pentru schimbarea legislaţiei vizează atât testele care au legatură cu o anchetă penală, cât şi cele realizate la cerere, de către părinţi sau viitori soţi.