Aproape 10 milioane de cozonaci vor ajunge în casele românilor de sărbători
Şi dacă pe pârtii aglomeraţia şi distracţia îşi împart terenul, în bucătării, gospodinele se iau la întrecere cu brutarii, pentru cea mai gustoasă reţetă de cozonac. În Sibiu, desertul care dă gustul sărbătorilor este scufundat într-o baie de unt topit şi umplut cu fructe confiate.
De Redactia Observator la 22.12.2018, 21:55Şi dacă pe pârtii aglomeraţia şi distracţia îşi împart terenul, în bucătării, gospodinele se iau la întrecere cu brutarii, pentru cea mai gustoasă reţetă de cozonac. În Sibiu, desertul care dă gustul sărbătorilor este scufundat într-o baie de unt topit şi umplut cu fructe confiate. În alte zone din ţară, îşi păstrează încă aroma inconfundabilă de cacao şi de nuci proaspăt măcinate. Indiferent de gust, aproape 10 milioane de cozonaci vor ajunge în casele românilor, în următoarele zile.
Prinde gust cozonacul în Bistriţa-Năsăud - alintat cu cântec şi frământat cu blândeţe. Pentru gospodine, preparea lui este o sărbătoare în sine.
După ce este rulat, cozonacul sau colacul, cum este cunoscut aici, e uns cu ou şi binecuvântat cu o rugăciune. În jurul mesei, se predă ştafeta. Tinerele învaţă fiecare pas al preparării de la cele care îl plămădesc de zeci de ani.
Între timp, focul în vatră se înteţeşte. Cozonacul se lasă la cuptop aproape o oră. Deja în aer miroase a Crăciun. Urmează cel mai important test.
Pentru cei care caută gusturi mai speciale, patiserii unei fabrici din Sibiu pregătesc cozonac după o reţetă nemţească.
Cozonacul nemţesc are o umplutură la fel de grea precum coca - făcută din migdale şi fructe confiate. Dar adevăratul spectacol urmează abia după scoaterea din cuptor.
În funcţie de reţete, preţul unui cozonac porneşte de la 10 lei însă poate depăşi 100 de lei. Potrivit celor din industria de panificaţie, în această perioadă românii vor consuma 10 milioane de cozonaci.