Asigurările voluntare, leac doar pentru bogați. Companiile de aigurări spun că proiectul nu poate fi pus în aplicare
Asigurările voluntare de sănătate sunt aproape imposibile pentru sistemul medical şi pacienţii din România, spun atât bolnavii, cât şi companiile de asigurări.
De Redactia Observator la 22.11.2017, 22:06Asigurările voluntare de sănătate sunt aproape imposibile pentru sistemul medical şi pacienţii din România. Este opinia companiilor de asigurări, dar şi a bolnavilor care nu-şi permit să plătească serviciile de care au nevoie.
Şi amânaţi, şi cu banii luaţi - aşa funcţionează, de cele mai multe ori, o vizită la un spital de stat.
Sute de mii de român se confruntă zilnic cu lipsurile sistemului. Iar acum află că ar putea fi obligaţi, din nou, să scoată bani din buzunar, doar că de această dată legal şi organizat.
Companiile de asigurări consideră că spitalele publice, deşi nu recunosc, nu au infrastructura necesară pentru a asigura servicii medicale pentru pacienţii care ar fi dispuşi să scoată bani din buzunar pentru asta. De exemplu, în cele mai multe dintre marile spitale din Capitală, serviciile medicale de laborator sau de imagistică sunt aproape sufocate de pacienţii care sunt deja internaţi.
Astfel, nu ar mai fi loc şi pentru bolnavii care ar plăti lunar şi ar aştepta programarea. Soluţia, spun privaţii, ar fi ca firmele de asigurări să-şi recupereze de la stat 1000 de euro pe an, în loc de 400, suma primită acum. Astfel, ar scădea şi preţul plătit de români pentru asigurările private.
Un proiect asemănător de acordare a serviciilor medicale din spitalele de stat, în regim privat, a mai fost propus în urmă cu 5 ani, însă fără succes.