O echipă de astronomi NASA ar fi găsit dovezi care să arate că pe planeta Venus există viață
Organisme vii ar putea trăi pe Venus. O echipă de astronomi NASA crede că a detectat în norii planetei cantităţi mari dintr-un gaz care, pe Pământ, este produs de fiinţe vii. Directorul NASA a catalogat descoperirea drept o reuşită importantă în procesul de căutare a vieţii în spaţiu.
De Redactia Observator la 15.09.2020, 23:37- Fosfina, gazul detectat pe Venus, este asociat cu viața.
La 144 de milioane de kilometri distanţă, Venus este, practic, cel mai apropiat vecin al Pământului, în spaţiu. Vestea că ar putea găzdui viaţă este surprinzătoare. Asemănătoare ca structură şi masă cu planeta noastră, Venus este şi cea mai fierbinte planetă din sistemul nostru solar. La suprafaţă, temperaturile ajung până la 400 de grade Celsius, ceea ce face imposibil orice proces biologic.
Adrian Şonka, directorul Observatorului Astronomic: S-a descoperit ceva ce viaţa lasă în urmă şi anume un gaz, o moleculă, un element chimic care e produs şi de viaţă.
Fosfina- gazul detectat pe Venus - este asociat cu viaţa. Pe Pământ, el este produs de microbi care trăiesc în organismul animalelor şi în mlaştini. Pe Venus, dezbaterea privind originile lui este încă deschisă. În ciuda naturii acide a norilor de acolo, atmosfera ar fi singurul mediu propice pentru formarea unor microorganisme.
Adrian Şonka, directorul Observatorului Astronomic: Un loc pentru viaţă ar fi undeva în atmosferă, dar în atmosferă nu poţi să ai animale sau ceva imens ci probabil bacterii care fie sunt sau fie au fost.
Sara Seager, om de ştiinţă MIT: Presupunem că formele de viaţă sunt în nori, unde temperaturile sunt potrivite pentru a găzdui viaţa, dar nu pe suprafaţă. Acolo este atât de cald, încât nimic nu ar putea supravieţui.
O altă ipoteză a savanţilor este că gazul respectiv ar fi rezultat dintr-o reacţie chimică necunoscută. Dacă există viaţă sau nu pe Venus, astronomii vor afla răspunsul - probabil- după 2026, atunci când o sondă spaţială automată va fi trimisă să cerceteze planeta.