ATENŢIE, şoferi! Verifică NOILE TARIFE pentru poliţele RCA. Care este noul algoritm de calcul
Mâine, 18 mai 2017, expiră tarifele maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care au apărut în noiembrie 2016 în Monitorul Oficial.
De Redactia Observator la 17.05.2017, 13:53Mâine, 18 mai 2017, expiră tarifele maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care au apărut în noiembrie 2016 în Monitorul Oficial.
Astăzi, prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu, prezintă, într-o conferinţă de presă, tarifele de referinţă aferente poliţelor RCA.
Rămâneţi pe OBSERVATOR.TV pentru a afla NOILE TARIFE
Ieri, Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie (Legea RCA).
Conform ASF, implementarea măsurilor prevăzute în noua Lege a RCA va elimina dezechilibrele din trecut.
Legea vine cu câteva schimbări importante pentru asiguraţi. Practic, şoferii vor putea să contracteze o poliţă de asigure pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, să o suspende în perioada imobilizării vehiculului şi să fie despăgubiţi indiferent de service-ul la care merg.
Cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare nu vor putea depăşi 25% din tariful rezultat. Acest lucru a adus nemulţumiri în rândul marilor jucători din piaţă.
Tarifele RCA se vor calcula în funcţie de istoricul daunelor plătite de către şoferi, în ultimii cinci ani şi nu în funcţie de istoricul daunelor maşinii, ca până acum.
Primele variante de tarife de referinţă vehiculate arată că, în cazul şoferilor cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani care conduc maşini cu o capacitate cilindrică între 1.400 şi 1.600 de centimetri cubi, tariful de referinţă este similar cu cel fixat în prezent, adică aproape 700 de lei. La fel se întâmplă şi în cazul şoferilor cu aceeaşi vârstă care conduc maşini cu motor între 1.200 şi 1.400 de centimetri cubi, în cazul cărora tariful de referinţă este de 600 de lei, aproape similar celui din prezent.
În cazul transportatorilor, cei care au provocat plafonarea, tarifele de referinţă cresc cu până la 5% faţă de actualul preţ fix.