Au lăsat în urmă orașul pentru un trai simplu, la sat, cu tot cu provocările vieții la țară. Tot mai mulți amatori se înghesuie la cursuri de pomicultură
Traiul simplu de la ţară a devenit un vis pentru mulţi orăşeni sătui de stresul marilor aglomerări urbane. Însă cei care acceptă provocarea şi se mută în mediul rural descoperă, deseori, că a lucra pământul sau a creşte un pom sunt lucruri mult mai complicate decât credeau. Aşa se face că, la cursurile de pomicultură ţinute de specialişti, se înghesuie tot mai mulţi amatori.
De Redactia Observator la 14.09.2021, 09:17În ultimii ani, tot mai mulți bistrițeni au fugit de aglomerația oraşelor și fie şi-au cumpărat terenuri la ţară, fie s-au întors la gospodăriile părinteşti. Visul lor este să trăiască din agricultură sau măcar să aibă o livadă demnă de laudă. Însă mulţi şi-au dat seama că nu ştiu cum se lucrează pământul. Aşa că s-au înscris la cursuri ţinute de pomicultori cu diplomă.
Specialist: Altoiul porneşte în creştere. Se dezvoltă pomul. Şi ce am mai făcut? Proiectăm coroana.
Cursurile sunt organizate de specialiştii Staţiunii Pomicole Bistriţa, în colaborare cu un ONG. Ideea a fost bine primită.
Cursant: Am livadă veche de vreo 50 de arii care are pomii bâtrâni şi vreau să îi înnoiesc.
Cursant: Am în grădină diverse sortimente şi pentru a reuşi să îi îngrijesc mai bine şi pentru a obţine rod cât mai bun.
Organizatorii spun că nu se așteptau ca la acest curs să se înscrie un număr așa de mare de pomicultori.
Ioan Zagrai, director stațiune de cercetare pomicolă: Am fost puţin sceptic în sensul că mă găndeam că o să fie doar câţiva participanţi. În mod neaşteptat şi surprins plăcut am văzut un interes deosebit pentru iniţierea în tehnicile de altoire.
Lecţiile pentru pomicultorii în devenire vor continua şi primăvara viitoare.