Antena LIVE

Curs valutar

Avertismentul unui medic după adoptarea OUG "trenuleţ": Măsurile de austeritate vor afecta asistenţa primară şi pe cea din Ambulatoriu

Ordonanţa trenuleţ afectează asistenţa medicală primară şi pe cea din Ambulatoriu. Pe de o parte, este nevoie de un sistem eficient şi scăderea presiunii pe spitale, însă pe de altă parte, tocmai asistenţa medicală primară şi cea din ambulatoriul de specialitate suferă de subfinanţare cronică. Alina Ciocoiu, medic pediatru şi secretar general al Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator, a explicat pentru News.ro ce impact au prevederile cuprinse în Ordonanţa austerităţii.

De la 31.12.2024, 10:10
WhatsApp
Avertismentul unui medic după adoptarea OUG "trenuleţ": Măsurile de austeritate vor afecta asistenţa primară şi pe cea din Ambulatoriu Profimedia Images

„Ca specialişti din ambulatoriul de specialitate, este un lucru extrem de îngrijorător, din punctul nostru de vedere, pentru ca au crescut foarte mult cheltuielile încă de anul acesta. Anul viitor ne aşteptăm la creşteri şi mai mari, la materiale sanitare, la alte aparate, consumabile pe care le folosim zi de zi în cabinetele de specialitate, vor creşte preţurile, ne aşteptăm undeva între 15 şi 30%. Cheltuielile cu utilităţile şi cu chiria, nouă ne-au crescut între 30 şi 40% începând cu 1 ianuarie. Deci ne aşteptăm la un an foarte greu”, afirmă medicul Alina Ciocoiu.

”În condiţiile în care Casa nu înţelege că subfinanţarea cronică în care a păstrat Ambulatoriul de specialitate timp de un an jumate, nu ne vom putea permite să ne păstrăm cabinetele în aceeaşi formulă pe care o avem astăzi”, adaugă Ciocoiu.

Costuri ridicate, venituri mici

Ambulatoriul de Specialitate, format din cabinetele unde pacienţii pot face consultaţiile de specialitate la un preţ mult mai mic pe care Casa îl decontează, se confruntă cu o gravă problemă de subfinanţare, atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator. Potrivit acestora, sistemul este insuficient sprijinit financiar, în ciuda angajamentelor autorităţilor de a prioritiza asistenţa medicală primară pentru a degreva spitalele.

"Noi, medicii din Ambulatoriu, suntem organizaţi sub formă de CMI-uri, SRL-uri medicale sau societăţi medicale care cuprind mai multe cabinete. Din decontul primit de la Casă, rămânem cu doar 30-40% după achitarea cheltuielilor de funcţionare, iar o consultaţie de 50 de lei ne lasă, în realitate, cu aproximativ 20 de lei," a explicat Alina Ciocoiu, medic pediatru şi secretar general al APMA.

În contextul actual, aproximativ 3-3,5 milioane de consultaţii sunt asigurate anual în Ambulatoriul de Specialitate. Comparativ, costurile statului pentru o consultaţie în sistemul ambulatoriu sunt de aproximativ 120 de lei, incluzând şi manevre medicale, faţă de peste 1000 de lei pentru o spitalizare de zi.

"Este necesar ca managementul fondurilor la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să fie mult mai eficient. Planul naţional pentru sănătate, pe care România s-a angajat să-l implementeze până în 2027, prevede finanţări mai consistente pentru medicina de familie şi Ambulatoriul de Specialitate. Acest lucru ar contribui la reducerea internărilor şi la folosirea spitalelor doar pentru cazurile complexe," a adăugat Ciocoiu.

Perspective sumbre pentru pacienţi

Dacă subfinanţarea persistă, mulţi medici iau în calcul renunţarea la contractele cu Casa de Asigurări sau migrarea în străinătate, avertizează APMA. "Mulţi colegi, mai ales cei în vârstă, analizează serios dacă merită să continue în aceste condiţii. Alţii se orientează spre reţelele private, care sunt pregătite să absoarbă specialiştii rămaşi în România. În străinătate, medicii beneficiază de recunoaştere profesională şi remuneraţie adecvată responsabilităţii pe care o au," a subliniat Ciocoiu.

În lipsa unei majorări a finanţării, costurile consultaţiilor ar putea creşte semnificativ, punând presiune pe pacienţi. "Chiar dacă unii colegi ar păstra un tarif de 100 de lei, va fi dificil pentru pacienţi să susţină acest cost. În privat, o consultaţie medie ajunge la 300-400 de lei," a declarat medicul pediatru.

Medicii din Ambulatoriul de Specialitate solicită autorităţilor măsuri urgente pentru creşterea finanţării şi stabilizarea sistemului, avertizând că altfel criza ar putea escalada, afectând atât cadrele medicale, cât şi pacienţii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

ordonanta trenulet sanatate medici
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025