Avionul Boeing care a ratat decolarea în Senegal a aparţinut TAROM. Copilotul român a fost rănit şi a ajuns la spital
Un pilot român a fost rănit în urma unui accident grav pe aeroportul din Dakar. Aparatul de zbor a ratat decolarea şi a luat foc, iar pasagerii au fost evacuaţi de urgenţă. De altfel, aeronava a făcut parte din flota TAROM până la finalul lui 2022, iar imaginile dinaintea accidentului arată că sigla companiei româneşti apărea încă pe fuselaj. Este al treilea incident grav din ultimele două zile în care sunt implicate avioane Boeing.
De Redactia Observator la 09.05.2024, 20:45Printre strigăte de groază, cei 73 de pasageri şi membri ai echipajului au fost evacuaţi de urgenţă din avionul Boeing. 11 pasageri au ajuns la spital cu răni, în timp ce restul abia au scăpat cu viaţă.
Clipe de groază pentru copilotul Cristian Budiaci
Unul dintre răniţi este chiar copilotul român, Cristian Budiaci, pilot la fosta compania BlueAir. Acesta apare filmat la câteva minute după accident şi după evacuare, la pământ, în timp ce aşteaptă intervenţia ambulanţei. Tatăl pilotului, Mircea Budiaci, a fost la rândul lui pilot pe avioane de luptă Mig-21.
În timpul decolării din Senegal către Mali, aparatul a ieşit de pe pistă, iar o aripă şi motorul au luat foc.
- Clipe de groază la bordul unui avion Boeing cu 190 de pasageri. O anvelopă a explodat în timp ce aeronava ateriza...
- Momente de panică pe un aeroport din Senegal. Un avion Boeing cu 73 de pasageri a derapat la aterizare şi a ieşit...
- Momentul în care un avion de marfă Boeing aterizează fără roata din faţă pe aeroportul din Istanbul
Marius Popescu, expert în aviaţie: Echipajul a anunţat faptul că întâmpină probleme destul de mari la sistemul hidraulic, drept pentru care s-a iniţiat procedura de rejected take-off. În momentul în care aeronava a frânat puternic pentru a se opri în capătul pistei a luat-o către partea stângă. În momentul în care s-a oprit această aeronavă, a izbucnit foc în zona aripii din partea stângă.
Avionul este un model 737-300 şi a făcut parte din flota Tarom până la sfârşitul anului 2022. Ultimul zbor pentru Tarom a fost în august 2022, pe ruta Paris-Bucureşti.
Apoi, compania aeriană română a vândut aparatul plus alte trei, toate Boeing, unei firme din Arabia Saudită. TAROM ar fi încasat cinci milioane pentru tot lotul. Aşa a ajuns avionul în posesia companiei Transavia din Senegal. De altfel, o parte din sigla Tarom se putea observa încă pe coadă, care nu fusese colantată complet.
Lanţ de incidente cu avioane Boeing
Marius Popescu, expert în aviaţie: A zburat prima oară în anul 1994, vorbim aşadar despre o aeronavă veche de 30 de ani. În dotarea TAROM nu se mai află aeronava din acestea vechi, seria 300.
Incidentul din Senegal e ultimul dintr-o serie de coşmar pentru avioanele Boeing. Tot azi, un pneu al unei aeronave cu 190 de oameni la bord a explodat în timpul unei aterizări în Alanya, Turcia. Serviciile de urgenţă au înconjurat avionul imediat, în timp ce pasagerii au fost evacuaţi. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Miercuri, un aparat de transport marfă a aterizat de urgenţă la Istanbul doar cu trenul din spate, după ce trenul din faţă nu s-a deschis. Nimeni nu a fost rănit.
În martie, motorul unui alt Boeing a luat foc după decolarea din Houston. În ianuarie, uşa unei aeronave a fost smulsă în timpul zborului. Ulterior, s-a descoperit că mai multe şuruburi lipseau. Boeing a refuzat să coopereze cu autorităţile din Statele Unite.
Jennifer Homendy Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor: Boeing nu ne-a furnizat documentele și informațiile pe care le-am solicitat de nenumărate ori în ultimele luni.
Din cauza problemelor, directorul Agenţiei pentru Siguranţa Aviaţiei a Uniunii Europene a avertizat că ar putea retrage aprobarea pentru producţia avioanelor Boeing. Doi avertizori de integritate au murit în condiţii suspecte, unul dintre ei cu puţin timp înainte de a depune mărturie împotriva producătorului american.