Antena LIVE

Curs valutar

BOMBĂ în justiţie! Băsescu propune GRAŢIEREA PEDEPSELOR de sub 10 ANI. Amendamentele fostului preşedinte la Legea Graţierii

Fostul preşedinte Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la Legea graţierii, prin care propune graţierea pedepselor de sub 10 ani, inclusiv, pe motiv că altfel persoanele considerate "indezirabile" vor fi pedepsite mai aspru, şi reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie.

De la 19.04.2017, 20:41
WhatsApp

Fostul preşedinte Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la Legea graţierii, prin care propune graţierea pedepselor de sub 10 ani, inclusiv, pe motiv că altfel persoanele considerate "indezirabile" vor fi pedepsite mai aspru, şi reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie.

Potrivit amendamentelor depuse de fostul preşedinte, obţinute de News.ro, "se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 10 ani inclusiv aplicate de instanţa de judecată", faţă de termenul de 5 ani, cuprins în proiectul Guvernului.

"Faptul că se prevede un prag de până la 5 ani pentru acordarea graţierii nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au şansa de a primi o pedeapsă de 3 până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a graţierii", motivează senatorul PMP.

El cere şi reducerea la  jumătate a pedepselor pentru femeile "care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie", precum şi a persoanelor de peste 60 de ani. În forma Guvernului, jumătate din pedeapsă era graţiată doar în cazul femeilor însărcinate şi al celor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani. Cu toate acestea, în argumentaţia sa, fostul şef al statului face referire la "femeile - funcţionar public însărcinate".

"Nu înţelegem de ce o femeie – funcţionar public însărcinată, condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie, ar trebui să fie exceptată de la această clemenţă. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare şi nu de distrugere a unor relaţii de familie de o asemenea sensibilitate. Iniţiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma şi distruge", scrie Traian Băsescu, în motivarea amendamentului.

Băsescu vrea şi să modifice un amendament care împiedica femeile recidiviste să beneficeze de reducerea de pedeapsă.

Fostul preşedinte susţine şi reducerea cu o treime a pedepselor persoanelor care nu sunt recidiviste şi nu au săvârşit infracţiuni cu violenţă.

El vrea şi mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze eventualul prejudiciu, de la un an, la trei ani.

"Propunem modificarea acestuia, deoarece condiţionarea achitării prejudiciului de primirea graţierii este neconstituţională, în condiţiile în care se oferă această clemenţă doar acelor care au o situaţie materială ce le (permite - n.r.) să o primească", motivează liderul PMP.

Fostul şef de stat vrea şi scutirea celor care nu au posibilităţi financiare, ei nemaitrebuind să returneze prejudiciul stabilit de instanţă dacă "persoana condamnată dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate" să îndeplinească solicitările.

Băsescu vrea să elimine şi multe dintre excepţiile de la lege, considerând că ea este prea restrictivă. Astfel, faţă de forma Guvernului, în viziunea fostului preşedinte vor putea fi graţiaţi şi cei condamnaţi pentru violare de domiciliu, furt calificat în toate formele, gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, fraudele comise prin sisteme informatice si mijoace de plata electronice, infracţiunile de corupţie în toate formele, conflictul de interese, obţinerea ilegală de fonduri, deturnarea de fonduri, infracţiunile de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, falsul informatic şi constituirea de grup infracţional organizat în toate formele.

O parte a acestor infracţiuni erau deja exceptate, însă doar în anumite forme şi doar în anumite condiţii.

Sunt vizate de graţiere şi infracţiunile din legile speciale, precum cele privind drogurile şi spălarea banilor. Este eliminată însă şi excepţia privind infracţiunile stabilite de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Sursa: news.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

traian băsescu justiţie legea graţierii
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024