Trei braconieri răniţi, după ce Garda de Coastă i-a oprit cu focuri de armă
Misiune spectaculoasă în Marea Neagră, în dreptul staţiunii Costineşti. Poliţiştii de frontieră au tras focuri de armă şi au ridicat în aer un avion pentru a bloca o navă turcească cu braconieri. Pescadorul a fost capturat, dar s-a scufundat în timpul tractării la mal.
De Redactia Observator la 21.05.2019, 19:38Misiune spectaculoasă în Marea Neagră, în dreptul staţiunii Costineşti. Poliţiştii de frontieră au tras focuri de armă şi au ridicat în aer un avion pentru a bloca o navă turcească cu braconieri. Pescadorul, încărcat cu sute de kilograme de calcan, a fost capturat, dar s-a scufundat în timpul tractării la mal. Trei braconieri au fost răniţi.
Sunt momentele în care nava Gărzii de Coastă pleacă în urmărirea pescadorului turcesc. Este puţin după 7 dimineata. Capitanul vasului de pescuit refuză să oprească la somaţiile grănicerilor.
Trei braconieri răniţi, după ce Garda de Coastă i-a oprit cu focuri de armă
Pentru prima dată într-o astfel de misiune, autorităţile ridică şi un avion dotat cu tehnică specială de supraveghere. Pe imaginile surprinse din aer se vede cum braconierii turci fac manevre disperate pentru a scăpa de urmăritori. Grănicerii români trag asupra vasului, iar în cele din urmă pescarii sunt blocaţi de o navă a poliţiei de frontieră.
Alexandra Cârstea, purtător de cuvânt Garda de Coastă Constanţa: Pe timpul manevrelor de urmărire poliţiştii de frontieră au folosit toate mijloacele de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio. S-a folosit gradual armamentul de la bordul navei
Trei braconieri sunt răniţi de gloanţele ricoşate. Alţi cinci sunt imobilizaţi şi duşi la mal.
Gabriel Cerchez, căpitan navă: Aceştia nu răspund niciodată apelurilor Gărzii de Coastă. De data aceasta s-a reuşit oprirea, fiind trei nave
Nava braconierilor s-a scufundat atunci cand politiştii au vrut să o tragă la mal. Era supraîncărcată cu peşte.
Vasul, sub pavilion turcesc, a fost identificat la aproape 50 de kilometri în larg, în dreptul staţiunii Costineşti, de sistemul de supraveghere SCOMAR. Intrase ilegal în apele teritoriale româneşti.
Calcanul din apele teritoriale româneşti a devenit o comoară pentru braconierii turci. Este mult mai uşor de prins în dreptul ţărmului nostru din cauza curenţilor. În Turcia se vinde de aproape trei ori mai scump decât în România.
Braconierii turci şi bulgari se bazează şi pe navele extrem de puternice pe care le au pentru a scăpa de poliţia de frontieră. Este al doilea incident grav din acest an.
În ultimii ani populaţia de calcan din Marea Neagră a crescut cu 50 la sută, iar România poate pescui anual peste 70 de tone de calcan.