Un bunic din Cluj a murit sub ochii nepotului pentru că nicio ambulanţă nu a putut interveni la timp
Un bunic a murit cu zile sub ochii nepotului său de patru ani, în Cluj. Bătrânul ieşise cu băieţelul la plimbare într-un parc şi dintr-o dată a căzut ca secerat. A agonizat aproape o oră, pentru că atât a durat să ajungă o ambulanţă la el.
De Redactia Observator la 26.11.2019, 19:56Un bunic a murit cu zile sub ochii nepotului său de patru ani, în Cluj. Bătrânul ieşise cu băieţelul la plimbare într-un parc şi dintr-o dată a căzut ca secerat. A agonizat aproape o oră, pentru că atât a durat să ajungă o ambulanţă la el. Mai mulţi trecători l-au resuscitat şi chiar au reuşit, pentru scurt timp, să-l readucă la viaţă. Mobilizarea impresionantă a fost însă în zadar pentru că inima bărbatului nu a mai rezistat. Familia a anunţat că va depune plângere penală.
Sunt imagini filmate în parcul din oraşul Gherla, la ora 16 şi 56 de minute. Unui bărbat de 74 de ani i se face brusc rău şi cade la pământ, chiar lângă nepotul de patru ani. Cei doi ieşiseră la plimbare.
Camerele de supraveghere surprind momentul în care o mamă care trece prin zonă încearcă să-l liniştească pe copilul speriat. Îl ia în braţe, în timp ce sună la numărul de urgenţă 112.
În scurt timp, pe aleea din parc se mobilizează mai mulţi oameni. Un tânăr care are un magazin alimentar în apropiere a început primele manevre de resuscitare.
Zoltan Petrovici, martor: Eu cu o mână îi făceam manevrele la omul căzut, cu cealaltă mână am luat telefonul şi am iniţiat un nou apel. La următorul apel pe care l-am făcut am fost puţin mai ferm, am rugat o doamnă: Vă rog frumos să rămâneţi cu mine la telefon, spuneţi-mi exact ce am de făcut
Zeci de minute s-au chinuit oamenii să-i salveze viaţa. În tot acest timp, doar o maşină de Poliţie a ajuns în zonă, dar echipajul nu a putut face nimic.
Zoltan Petrovici, martor: Timpul trecea. Din fericire, omul a început să dea deja semne, şi-a revenit, a deschis ochii, a început să respire, i-am dat chiar şi apă
A fost şansa uriaşă care s-a pierdut atunci când martorii s-au lovit de un sistem de sănătate bolnav.
Sunt doar cinci autosanitare care deservesc zona oraşelor Dej şi Gherla cu o populaţie totală de peste 100 de mii de oameni. Aseară, însă, în timpul apelului la 112, toate cele cinci ambulanţe interveneau deja la alte cazuri.
Horea Simu, directorul SAJ Cluj: Toate ambulanţele erau la urgenţe, repet. Nu la cumpărat cartofi, nu la altceva. Erau la urgenţe şi chiar serioase. Imediat s-a dat la prima ambulanţă liberă
Prima ambulanţă liberă venea de la Cluj-Napoca. Până la Gherla, la o oră de vârf în trafic, a făcut 39 de minute. Când au ajuns, medicii nu au putut decât să constate decesul.
Tunde Petrovici, martor: Făceam cu schimbul resuscitarea. Probabil că dacă ajungea la timp, în 20 de minute, ambulanţa, atunci puteam să salvăm o viaţă
Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă spun că au cerut, de mai multe ori, la Ministerul Sănătăţii suplimentarea personalului şi a maşinilor de intervenţie. Aproape 4% din totalul apelurilor la 112 din toată ţara se înregistrează în judeţul Cluj. Medicii şi asistenţii nu mai pot face faţă solicitărilor.
Emeric Vincze, asistent ambulanţă Gherla: De multe ori, s-au întâmplat cazuri grave, la accident, când la coordonare au zis dacă cazul era stabil, să lăsăm pacientul şi să fugim repede la accident
Iar probleme sunt în toată ţara. Serviciul de Ambulanţă este, de la an la an, tot mai sărac. România are în momentul de faţă un număr redus de maşini de Salvare.